Nu toate relațiile au la bază valori și emoții corecte. Se întâmplă să fii lângă cineva și să trăiești un sentiment negativ, de parcă acea persoană este un străin. Se întâmplă să accepți, în mod constant, condiții inacceptabile pentru o viață în doi fericită.
1. Critica permanentă. Ea vine la pachet cu atacuri la persoană, cu jigniri, cu multe intrepretări, cu stabilirea unui schimb de energie favorabil unei singure persoane. Omul de alături îți judecă fiecare alegere, fiecare cuvânt.
Te simți blocată într-o lume străină, din care nu poți evada, forțată să asculți în mod constant aceleași replici absurde, despre cât de greșit faci unele lucruri, despre cât de nemulțumit este celălalt. Nu este o atitudine normală și nu este în regulă să o accepți.
2. Nu există asumare. Lucrurile se întâmplă haotic, de cele mai multe ori pentru că tu insiști să continui. Dar e nevoie de responsabilitate pentru a reuși. Din păcate, ai parte doar de acțiuni spontane, de veniri și plecări, de indiferență.
Până ambii parteneri nu conștientizează rolul fiecăruia în relație, lucrurile nu pot avansa în direcția corectă. Situația degradează în momentul în care cel de alături o face pe victima, acuzând că pui prea multă presiune, insiști și ceri prea multe.
3. Lipsa comunicării. Tăcerea este la capătul opus al găsirii unor soluții, al clarificării multor situații. A sta cu cineva de dragul iluziei că totul este bine, când realitatea demonstrează contrariul, nu este o soluție.
Comunicarea agresivă nu este nici ea o soluție
Nimic nu funcționează, dacă doi oameni aleg să se atace, să se judece, să se folosească de cuvinte în scop egoist, în loc să comunice eficient despre ce funționează și ce nu. În relațiile toxice partenerii refuză să găsească un compromis.
4. Dezvoltare dependențe. Unul va profita de această slăbiciune, celălalt va fi victima perfectă. Unul va acuza că nu este iubit suficient de mult, celălalt se va simți oribil, dezvoltând scenarii urâte. Unul o va face pe șeful, celălalt va trăi obsesia.
Totul este toxic și negativ acolo unde, de dragul ideii de a fi în doi, se acceptă orice condiție, se depășește orice limită, se construiește o relație bazată pe firimituri emoționale aruncate intenționat în fața celuilalt.
5. Sentiment de vinovăție. Este instrumentul perfect al manipulatorului, să aducă partenerul într-o poziție inferioară, să-l controleze și să acuze la fiecare pas. Respectiv, cealaltă persoană se va simți oribil, se va întreba mereu cu ce a greșit.
6. Presiune. Mereu ceva nu este în regulă, mereu există nemulțumiri. Partenerul va dori mereu ceva mai mult, mai special, fără a oferi între timp absolut nimic. Este modalitatea unui om slab de a rămâne pe poziții superioare, pe când în realitate nu valorează nimic.
7. Lipsa unei perspective. Într-o relație sănătoasă există planuri de viitor, există încrederea că ziua de mâine va fi bine. În relațiile toxice există doar instabilitate și atacuri, jigniri și un prezent trăit haotic.
© Sufletisme.ro
Sursa foto: unsplash.com