Când închizi ușa trecutului, ai grijă să nu o încui pentru totdeauna

Câți dintre noi nu am decis că am ajuns în punctul în care trebuie să ne debarasăm de trecut și să începem de la zero? Acel sentiment eliberator și revigorant ne umple de încredere.

Suntem siguri că noua noastră abordare este suficientă pentru a ne duce pe un nou drum. În vâltoarea acestui entuziasm, deseori uităm să facem ceea ce este mai important.

Să ne întoarcem în trecut. Sună paradoxal, dar viitorul nu va suna mai bine decât dacă validăm lecțiile trecutului. Este important să le raționalizăm și să ni le asumăm conștiincios.

De aceea este necesar să fim prezenți în trecutul nostru. Să nu-l ferecăm în cetatea uitată a amintirilor de uitat și să ne prefacem că nu ne aparține.

În contextul relațiilor personale, trecutul este unicul reper pe care-l avem în a ne determina avatarul – acel profil social, psihologic, emoțional, cerebral, care ne caracterizează și care ne-au condus în trecut spre anumite succese sau eșecuri.

În același timp, majoritatea dintre noi tindem să omogenizăm experiențele noastre din trecut și să le reducem la un singur verdict. Dacă am lăsa portița întredeschisă, ne-am putea întoarce în trecut dintr-o poziție mult mai obiectivă.

Scopul?

Să culegem acele învățături pe care nu le-am fi putut conștientiza atunci când ne aflam în mijlocul acțiunii.

Dacă o relație a eșuat, nu înseamnă că tu ai eșuat prin tot ce ai făcut. Încearcă, la modul cel mai banal, să-ți faci o analiză de tip SWAT. Analizează-te pe tine în contextul relației precedente.

Care au fost atuurile tale, care au fost punctele slabe. Care sunt oportunitățile tale de creștere ca partener într-o viitoare relație și ce te împiedică să ajungi ceea ce îți propui să fii. O relație niciodată nu depinde exclusiv de un singur partener.

Dar dacă tu simți că manifestându-te diferit, vei putea atinge rezultate mai bune în viitoarea ta relație, nu ezita să disociezi ceea ce s-a întâmplat. Pentru o consiliere și mai profesionistă, apelează la un psiholog.

El va ști care sunt întrebările cheie pe care să-ți construiești analiza. El îți va oferi repere importante în situațiile în care ai putea deveni subiectivă și afectată.

În concluzie, nu încerca să fugi de trecut – el oricum te va ajunge din urmă. Și de ce să te ajungă el, când tu ai tot timpul din lume să te întorci și să faci pace cu el? Indiferent de experiența care te așteaptă dincolo de acea ușă, ai curaj și îmblânzește-o.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com