Cum să lași în urmă relațiile toxice și oamenii care te-au făcut să suferi

Nu este deloc ușor să mergi mai departe, mai ales dacă ai oferit tot ce ai avut mai bun și ai iubit din toată inima. Nu este ușor să te detașezi emoțional, știind că ai construit, ți-ai imaginat un viitor în doi, au existat planuri de viitor.

Ai ignorat semnele care îți demonstrau cât de indiferenți și egoiști sunt unii oameni. Ai refuzat să accepți adevărul, ai ales să speri, să trăiești iluzia, să te atașezi de o poveste străină, să crezi că acești oameni se vor schimba, vor înțelege ce simți pentru ei.

Realitatea a fost alta. Chiar dacă tu le voiai binele, ei se gândeau doar la propriile interese. Chiar dacă voiai să stai de vorbă cu ei, să le cunoști lumea, ei îți spuneau minciuni și manipulau. Chiar dacă erai mereu alături, ei niciodată nu erau conectați.

Abia mai târziu ai înțeles că nu e vorba despre tine, nu faci nimic greșit. Este în regulă să vrei o iubire mare, să ceri responsabilitate și asumare, să cauți oamenii potriviți sufletului tău și să-i îndepărtezi pe cei toxici.

Acel om drag s-a folosit de bunătatea ta, ți-a demonstrat că puțin îi pasă. Ai descoperit un adevăr dureros, ai fost aproape să uiți de tine, să sacrifici totul pentru o promisiune goală. Dar te-ai oprit la timp, ai rezistat trucurilor manipulatoare.

Te-ai retras în propria ta lume, ai ales să oprești jocurile ieftine, să te detașezi de oamenii care te fac să suferi, chiar dacă a fost atât de greu. Îți era imposibil să-ți imaginezi viața fără ei, să crezi că poți construi fără ei.

Este nevoie de asumare, de acceptare, de pace în suflet, de încredere

Contează să nu renunți la lumea ta, nici chiar atunci când ești gata să faci orice de dragul cuiva. Atunci vei fi doar o umbră, vei trăi obsesia, vei alerga cu disperare după gesturi și cuvinte, vei implora să nu te îndepărteze, să nu te uite.

Lasă în urmă tot ce a fost toxic și acceptă această realitate. Recunoaște că acea persoană te-a făcut să suferi, recunoaște că îți este greu să renunți, dar acceptă și acest pas binecuvântat al detașării, al construirii propriului drum.

Găsește momente de recunoștință în prezent, acele scurte experiențe care îți pot umple viața cu optimism: o plimbare, o călătorie, un compliment, un mesaj, o îmbrățișare, un zâmbet. Încearcă să te descoperi, dar și să descoperi binele în această lume.

Trăiește cu bucurie un gest empatic pe care îl faci, o îmbrățișare sinceră pe care o oferi, un cuvânt spus din suflet, un bine făcut unui străin, un răspuns oferit la timp. În același timp, primește cu bucurie gesturile și cuvintele oamenilor dragi.

Înțelege că în sentimentele adevărate, în acea iubire puternică nu este loc pentru suferință, pentru durere, pentru ură sau umilire. Dacă ai avut parte de experiențe toxice, dacă ai fost trădată, înseamnă că nu era locul tău lângă acei oameni.

Lasă în urmă fricile și momentele de îndoială, lasă în urmă dependențele și obsesiile, lasă în urmă nefericirea. Iubește-te, respectă-te, lasă loc pentru lumină și recunoștință în sufletul tău. Vei descoperi oameni corecți și iubitori, oameni dragi inimii tale.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com