Dacă omul de lângă tine își permite aceste lucruri în relație, evadează din ea

Există o regulă simplă a relațiilor: suma emoțiilor trăite trebuie să fie cel puțin la fel de intense și frumoase decât înainte de a fi implicată în această relație. Altfel spus, dacă te privești în oglindă și regăsești un om obosit, lipsit de entuziasm și dorință, se prea poate să fii în relația greșită, alături de un om care îți distruge visurile.

Există o linie subțire între dragoste și manipulare. Uneori iubești atât de mult, încât permiți mai mult decât este cazul, oferi mai mult decât primești, cedezi unilateral și te sacrifici pentru doi. Atunci întreabă-te: are rost?

Nu ai cum să stai acolo unde nu te simți bine. Se prea poate să te fi acomodat cu acest statut de victimă, fără să înțelegi că, de fapt, nu mai este loc de dragoste, de sentimente sincere. Există un om care oferă totul și alt om care abia așteaptă o nouă oportunitate să se folosească de slăbiciunea ta.

E simplu: urmărește cu atenție ce face și ce spune cel de alături. Și ce sentimente ai tu știindu-l parte din relație. Te simți nesigură? Te simți mereu vinovată? Sunt puține cazuri când acest sentiment de vinovăție apare din interior, ca urmare a unei povești neîncheiate din trecutul tău. De cele mai multe ori e vorba de reacția ta la comportamentul celuilalt.

Să ne întoarcem deci la acțiuni.

În primul rând, e vorba de comportamentul său. Există o diferență vizibilă și continuă între vorbe și acțiuni? Îți promite o groază de lucruri, doar pentru a păstra iluzia unei vieți mai bune. Realitatea însă spune altceva și atunci care este rostul acestei relații?

Într-o relație sănătoasă vorbim despre un angajament, despre responsabilitate și atitudine. Despre implicare, asumare, reacție la tot ce se întâmplă. Într-o relație defectă lucrurile evoluează incert, instabil, fără a avea un scop, o direcție.

Apoi, te umilește cu orice ocazie. O face vizibil sau folosind trucuri manipulatoare, o face din dorința de a domina, de a suprima orice urmă de libertate din sufletul tău. O face prin cuvinte sau gesturi, când ești singură sau de față cu toată lumea. Cât de mult ai iubi omul, este inacceptabil acest lucru.

Îi ceri implicare și refuză acest lucru. Așa cum refuză să te ajute, atunci când ai nevoie de acest ajutor. Sau, chiar dacă te și ajută, mai târziu se folosește de asta pentru a te ataca. O face în felul său, cât mai convenabil pentru propriul ego. Acest comportament te face să te simți mereu nesigură.

Ne oprim în mod special la acest sentiment de siguranță. E firesc să existe o anumită stabilitate și perspectivă în relație. Dacă totuși partenerul, prin tot ceea ce face și spune, anulează această încredere, nu există loc stabil pentru a face următorul pas.

Totul devine oscilant, imprevizibl.

Sau poate că asta și este intenția lui: să păstreze o stare inconstantă a lucrurilor, pentru a controla tot ce se mișcă în relație. Când totul este perfect, își asumă meritele. Când lucrurile se întorc împotriva lui, te face responsabilă pentru tot.

Ajungi să crezi exact ceea ce vrea el să crezi, să faci exact ceea ce vrea el să faci. Ai un sentiment constant că ești datoare cu ceva acestui om: cu mai multă dragoste, atenție, timp. Cu orice, doar îl iubești și el este idolul tău.

Dar e suficient să-l dai jos de pe tronul imaginar și lucrurile se vor schimba dramatic. Vei înțelege că alături de tine era, pur și simplu, un manipulator experimentat. Atunci soluția e simplă: pleci din această relație toxică și îți recâștigi dragostea și respectul de sine. Doar așa vei oferi o șansă unei viitoare relații: sincere, echilibrate, plină de resepct și iubire.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: freepik.com