Ce nume are fericirea ta?
Primul lucru la care ar trebui să meditezi este ce înseamna pentru tine fericirea. Armonie pe toate planurile? Prosperitate? Liniște? Confort? Integrare socială? Pace interioară? Fericirea are un nume propriu pentru fiecare dintre noi, dar ceea ce nu poate fi contestat este starea de bine pe care ne-o aduce.
Nu mai da vina pe soartă!
Fericirea nu e o chestiune întâmplătoare. Nu mai da vina pe karmă, Univers, soartă sau horoscop pentru starea ta de nefericire. Dar fericirea poate fi o chestie relativă, într-adevăr. Nu contează ce ai, unde ești, lângă cine, ci contează felul în care tu te raportezi la ceea ce se întâmplă, pe baza experiențelor trăite, personalității, culturii, educației și a multor altor factori. Unul dintre aceștia ar putea fi într-adevăr decisiv.
Fericirea nu apare din nimic și nu dispare din nimic.
Nu confundăm fericirea cu o stare efemeră de exaltare sau bucurie. În timp ce acestea pot contribui la o stare generală de fericire, nu pot fi identificate ca fiind fericire propriu-zisă. Pentru o stare de fericire, e nevoie de un traseu gradual crescător, de o minte sobră și de echilibru emoțional.
Bucuria e contagioasă, ura la fel.
Fericirea oamenilor din jur, bucuria si zâmbetul lor pot fi contagioase. Un prim pas spre a ieși din starea de nefericire. Dar dacă fericirea altor oameni îți provoacă ură, invidie, gelozie, evită să stai în preajma lor. Aceste sentimente îți vor afecta potențialul de a deveni fericit.
Atitudinea e totul!
Fericirea nu depinde de factori externi, ci de filtrul pe care ni-l setăm noi înșine în interior. Dacă faci efortul de a schimba lentilele gri pe altele roz, primul și cel mai important pas spre fericire este făcut!
Nu lăsa pe alții să-ți identifice nevoile.
Nici publicitatea și nici oamenii din jur nu știu mai bine decât tine de ce ai nevoie. Meditează, analizează-te, experimentează și vei înțelege care sunt activitățile, oamenii, lucrurile care contribuie la fericirea ta. Odată ce încerci să îi mulțumești pe cei din jur sau să dai curs falselor nevoi din reclame, vei ajunge să acumulezi frustrări și nemulțumiri.
Fii activ.
Nefericirea e leneșă și pasivă. Ea te ține în pat, ea te reține din a comunica cu oamenii, din a face sport și alte activități care aduc consistență vieții tale. Dacă vrei într-adevăr să fii fericit, va trebui să-ți sufleci mâinicile și să lucrezi din greu la asta.
Fii realist.
Nu te aștepta ca lucrurile să se schimbe peste zi. Nu aștepta ca ceva șocant să-ți transforme viața în poveste. Doar îți spuneam, fericirea nu constă din momente explozive, ci din consistența și consecvența de a face lucrurile care îți fac bine, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.
Și voila….
Te vei trezi după o perioadă că nu mai alergi după fericire. Și că starea de bine și de încredere că ești pe drumul cel bun, de speranță în ziua frumoasă de mâine, este cea mai mare fericire pe care o poți identifica.
© Sufletisme.ro