Mă conving tot mai mult că noi, oamenii, ne aflăm într-o perioadă în care este atât de ușor să cazi pradă dependențelor comportamentale.
Deși dependențele comportamentale nu dăunează fizic, ele au aceleași efecte ca și celelalte din punct de vedere psihologic. Dependența de rețelele de socializare, gadgeturi (telefon, laptop), de jocuri virtuale, dependență de bunuri și de servicii, de shopping în general, dependența de jocuri de noroc.
Toate aceste dependențe ne ademenesc într-o lume superficială, pe care avem impresia că o putem controla. Credem că totul e un joc și că oricând ne-am putea descotorosi de toate acestea. Dar atunci când joci un timp îndelungat, ajungi să nu mai acorzi timp și resurse eului tău autentic. Cu timpul acesta își pierde din identitate și din calitate. Iar în momentul în care decizi că de azi nu vei mai fi robul nici unei dependențe, afli că nu mai ai pe ce să te bazezi.
Descoperi că în tine nu există suficiența care te-ar propulsa de sine stătător prin viață. Și atunci cazi pradă lupilor spirituali: tristețea, disperarea, furia, confuzia. Ei te încolțesc și te fac să te reagăți de unicul aspect din viața ta la care ai lucrat în ultima vreme: dependențele comportamentale. Și atunci e momentul în care realizezi că dacă vei renunța la telefon, dacă îți vei șterge conturile de pe rețelele de socializare, dacă nu-ți vei cumpăra haine în fiecare sezon sau nu-ți vei întreține manichiura la salon în fiecare săptămână, nu vei putea supravețui.
Cum să scapi de ele? Treptat.
Pregătește-te cu tact și nu te forța. În fiecare zi elaborează-ți o agendă în care să incluzi investiția în eul tău autentic – timpul petrecut cu cei dragi, dezvoltarea hobby-urilor, dezvoltarea personală, intelectuală. Mărește gradual timpul acordat acestor rutine.
Odată realizate aceste obiective, vei descoperi că ai tot mai puțin timp pentru dependențe.
1. Identifică tipul de dependență cu care te confunți. Acceptă și asumă-ți faptul că ai o problemă.
2. Înțelege care e motivul care stă la baza dependenței.
3. Înțelege dacă poți să depășești dependența de unul singur sau ai nevoie de ajutor profesional.
4. Dacă o poți face de unul singur, începe prin a tăia părghiile care te ajutau să-ți alimentezi dependențele. De ex., dacă ești dependent de telefonul mobil, propune-ți să încarci telefonul o dată la două zile sau setează-ți o aplicație prin care să-ți poți cronometra și limita timpul petrecut la el. Sau cumpără un abonament internet limitat, ca să nu faci abuz.
5. Întoarce-te la motivul din cauza căruia a apărut dependența și începe să găsești alternative sustenabile pentru a împăca golul/neajunsul.
6. Fă parteneriate cu cei din jur. Angajează-i în procesul tău de vindecare, așa încât în momentele în care vei fi tentat să recidivezi, vei găsi susținere și suport.
7. Ai răbdare. Uneori nu vei fi consecvent, dar cel mai important e să fii perseverent. Gând bun!
© Sufletisme.ro
Sursa foto: freepik.com