Lucruri de care ai nevoie într-o relație sănătoasă

O relație sănătoasă nu funcționează pe pilot automat. Nu poți să te identifici cu rolul de partener decât dacă investești timp și efort, construind alături de omul drag ție. Intenția nu este suficientă, e nevoie de implicare zilnică și conștientă.

Există multe relații bolnăvicioase, acolo unde un partener este dependent și inferior față de celălalt, acolo unde lipsesc noțiunile de echilibru, dezvoltare, empatie. Relația se transformă, devine un instrument de influență, de dominare și impunere.

Relațiile sănătoase sunt de cealaltă parte a baricadei. În aceste relații găsești în primul rând doi parteneri maturi emoțional. Iată cheia către găsirea unei fericiri comune: e nevoie de maturitate din partea ambilor. E nevoie de asumare și angajament.

Implicându-se într-o relație, partenerii își asumă acest nou rol, nu doar ca o demonstrație formală în fața celorlați. Îți asumi să respecți și să iubești omul de alături, să te implici constant, să fii acolo, atunci când este nevoie de tine. Îți asumi să asculți și să înțelegi.

Îți asumi să găsești, alături de partener, soluții cu aplicabilitate de scurtă și de lungă durată. Îți asumi să accepți omul iubit așa cum este el, fără a-i reproșa anumite momente din trecut, fără a-l obliga să se simtă inferior ție. Îți asumi să trăiești aici și acum.

Există o anumită lejeritate și liniște în relațiile sănătoase. Știi că omul de alături este cel potrivit, respectiv anulezi incertitudinea și instabilitatea. Vrei să oferi, chiar mai mult decât primești de la celălalt. Pentru că o faci din dragoste, din respect și cu multă încredere.

Totul se întâmplă ușor, simplu

Efortul nu mai este efort, este un proces firesc al creșterii în doi, al dezvoltării relației. În același timp, ești suficient de matur emoțional cât să-i permiți celuilalt să se dezvolte și individual. Ba chiar te bucuri pentru reușitele sale, pentru toate victoriile mari sau mărunte.

Empatia este un indicator cheie. Să poți empatiza cu partenerul în orice situație este o artă. Important este să o faci sincer, fără a încerca să obții anumite avantaje secundare. Demonstrezi astfel că îți pasă: de relație, de om, de prezent și de viitor.

Doi oameni au decis să-și unească poveștile de viață și din acest moment apare o poveste comună. În relațiile sănătoase nu vei găsi povești spuse pe jumătate, parteneri încordați și egoiști. Nu vei găsi minciună și ascunderea unor părți din comportament, din trecut, din dorințe.

Totul este cât se poate de transparent. Comunicarea este celălalt element cheie, capabil să anuleze orice urmă de neînțelegere. Vorbiți despre orice, de la lucrurile pe care le-ați făcut peste zi la valori, pasiuni, răni sufletești, orientări politice sau religioase.

Vorbești pentru că știi că vei fi ascultat și înțeles. Pentru că omul de alături nu îți va reproșa nimic, așa cum și el știe că nu-l vei acuza de lucruri eronate. Veți putea astfel să vă concentrați pe ceea ce contează cu adevărat, pe fericirea și împlinirea comună.

Veți putea să descoperiți lumea și să vă descoperiți pe voi înșivă, împreună, gata oricând să vă susțineți, să vă ascultați unul pe celălalt, să faceți ca ziua de azi să devină puțin mai bună decât cea de ieri.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: freepik.com