Mai mult decât compatibilitatea, într-o relație contează un singur lucru

Compatibilitatea servește drept un fundament esențial pentru orice relație sănătoasă. Ea este, de fapt, acel potențial comun al cuplului care încă de la începutul comunicării ne sugerează foarte multe lucruri. Important este să nu o ignorăm.

Prin ea înțelegem mai bine care sunt interesele, viziunile și valorile noastre proprii. Le vedem reflectate într-o persoană cu care rezonăm profund. Tot prin ea ne dăm seama cât de ușor și plăcut e să creezi o conversație. Să aduci pe aceeași punte păreri diferite și să găsești puncte de convergență.

Poate chiar o prietenie solidă, cu o persoană care îți este cu adevărat potrivită. Nu în ultimul rând, compatibilitatea ne spune de la bun început, dacă merită să investim timp și efort în această comunicare sau nu.

Ea descifrează drumurile întortocheate ale emoțiilor trăite. Astfel ajungi să te apropii de un om, cunoscându-i și acceptându-i lumea. Trăind pe aceeași undă a valorilor. Fiind gata de fiecare dată să asculți, să înțelegi, să trăiești cu recunoștință clipa.

Și totuși, compatibilitatea nu este totul.

Nu putem construi și susține o relație fericită doar fiind compatibili cu partenerul sau partenera. Mai există și un alt element vital aici, și anume – reziliența emoțională a cuplului.

Reziliența emoțională e despre modul în care alegem să tratăm o situație dificilă, o problemă sau un conflict. Ea presupune, în primul rând, capacitatea ambilor parteneri de a se recupera psihic, fizic și spiritual după ce s-a produs o provocare sau alta.

Prin urmare, ambii parteneri, trecând printr-o situație dificilă, se angajează să-și asume răspunderea pentru propriile stări. Promit să-și păstreze propriul echilibru psiho-emoțional înainte de toate.

Asta pentru că ambii își dau seama că soluționarea oricărui conflict presupune o stare de luciditate, implicare și prezență emoțională. Dar cum putem oferi toate aceste lucruri, dacă ne irosim psihic prin furia, ura și deprimarea cu care reacționăm la situația produsă în cuplu? În nici un fel.

Iată de ce un partener înțelept știe să se retragă din conflict în momentul în care spiritele se încing și să ia o pauză, pentru a procesa situația și a se reîncărca emoțional.

Doar făcând asta, el sau ea va reveni la partenerul său și va aborda conflictul dintr-o poziție cumpătată, asumată și pregătită să ofere soluții funcționale. Fiind nu doar compatibili, ci și rezilienți emoțional în cuplu ajungem să conlucrăm armonios în vremuri bune.

Reușim să depășim cu succes orice impediment, provocând pagube emoționale minime la orice provocare cu care suntem confruntați de-a lungul drumului nostru. Astfel, comuniunea noastră ajunge să fie una indistructibilă.

Devenim acel tot întreg, aparent imposibil, care totuși devine o realitate, din moment ce atât de bine cunoaștem omul de alături. La fel de bine ne cunoaște și el.

© Sufletisme.ro