Oamenii care au cunoscut ce este durerea, care au fost trădați – pot iubi cel mai profund

Durerea ne schimbă, de multe ori ireversibil. Ne aruncă într-o prăpastie a uitării, a dezamăgirii, ca să ieșim de acolo mult mai puternici. Este o încercare a vieții: să înțelegem unde am greșit, care oameni sunt ai noștri, care oameni ne sunt străini.

Cei care au trecut prin suferință, care au fost trădați de omul iubit, văd lumea din jur altfel. Se raportează la mediul înconjurător diferit. Sunt mai sensibili, pot empatiza cu alți oameni triști, pentru că au trecut prin asta și știu cel mai bine ce înseamnă să te doară.

În același timp, sunt mai atenți la detalii. Anume unul din detaliile respective le-au schimbat viața în trecut. O privire, un gest special, un cuvânt spus altfel. Ei înțeleg și dincolo de cuvinte, reușind să simtă o emoție, să o recunoască ca fiind bună sau rea.

Ei pătrund în adâncul sufletului cu bunătatea lor, descoperind acolo adevărata valoare a omului. Fiind trădați în trecut, pentru ei nu mai contează atât de mult aspectul exterior. Știu prea bine că în spatele unui om frumos poate fi un suflet murdar, și invers.

Oamenii care au plâns de durere, au transformat această durere în experiențe unice de viață. Au acoperit cu lacrimile lor un regret, oferind spațiu și timp pentru a merge mai departe. Au trăit din plin, acceptând totul ca o parte firească a vieții.

Poate că vor avea nevoie de mai mult timp pentru apropiere. Poate că nu vor avea încredere în alți oameni, așa cum au avut odată. Poate că se vor întreba de o sută de ori dacă are rost. Dar atunci când își vor confirma asta, vor iubi total.

Vor iubi dincolo de aparențe

Vor simți emoția celuilalt, de parcă ar fi o parte din ei. Ei văd spațiul cu alți ochi, văd detalii care pentru alții sunt neînsemnate. Ei vor fi recunoscător pentru sinceritate, pentru bunătatea altor oameni, pentru darurile acestei vieți.

Ei nu vor refuza propriul trecut, pentru că acolo au evoluat, acele clipe i-au transformat, până au ajuns oamenii de acum. Vor prețui amintirile, pentru că ele permit sufletului să găsească liniștea. Vor cunoaște tainele acestei lumi, mai mult decât oricine altcineva.

Ei se regăsesc în lumea visului, a bunului simț, a comportamentului corect. Nu-și vor permite să umilească pe cineva, pentru că au fost la rândul lor umiliți. Nu vor îndepărta pe cineva într-un mod urât, pentru că știu cum e să fii izgonit din viața altuia.

Totul va fi trăit mult mai profund. O banală discuție, o îmbrățișare, un sărut. Ei simt clipa, o trăiesc la intensitate maximă, fără a conta nimic altceva. Omul de alături contează cel mai mult. Această îmbrățișare contează cel mai mult.

Trădarea i-a făcut să prețuiască oamenii sinceri, emoțiile adevărate, tot ceea ce vine din inimă. Nu le va fi greu să facă diferența, vor avea exemplul perfect din trecut. Se vor înconjura doar de oameni adevărați, cu intenții sincere.

Dacă ai aproape un asemenea om, iubește-l și păstrează-l lângă inima ta. El te poate face un om fericit. El îți poate oferi iubirea adevărată.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com