Știu că ai greșit și m-ai trădat. Poate că-ți pare rău, dar nu mai este problema mea

Sunt oameni care te-au rănit.

Intenționat sau fără a conștientiza ce impact au acțiunile lor asupra ta. Lipsa lor de asumare te-a făcut să treci printr-o lungă perioadă de confuzie, de îndoială. Te-au bulversat, te-au rănit și te-au abandonat ca și cum tot tu ai fi fost de vină pentru toate.

La început ai suferit enorm. Ai trecut printr-o lungă perioadă de introspecție și stările de anxietate s-au ameliorat cu timpul. Apoi s-au rărit. Ai mai căpătat experiență și ai înțeles că unele lucruri nu se întâmplă greșit pentru că ai fi făcut tu ceva greșit. Dar pentru că există oameni care te vor manipula să îți asumi neasumarea lor.

Uitându-te în urmă azi, înțelegi mult mai clar cum s-a desfășurat filmul. Aveai nevoie doar de tine însăți, sobră și imună la durere, ca să îți revii. Ai făcut pace cu tine, te-ai bucurat de libertatea de a ști că ai făcut lucrurile correct și sigură de tine, ești gata să scrii o nouă filă din povestea ta.

Dar ce se întâmplă de cealaltă parte?

Omul care își serba răsunător succesul de a fi pus la cale o strategie de succes, astăzi nu mai este la fel de satisfăcut de rezultat. Pentru că oamenii au conștiință. Și mai devreme sau mai târziu (în cazul nostru) ea se trezește și ne cere să raportăm.

Poți să te bucuri de un rău făcut o perioadă, dar cu cât mai mult refuzi să îți recunoști greșeala, cu atât mai chinuitor te vor urmări remușcările. Iar pentru vindecare, ai nevoie de iertare.

Și începe să sape, să caute omul din trecutul tău, acea femeie pe care a trădat-o, umilit-o, rănit-o sau abandonat-o. O caută ca să se dezlege de suferință. Spre mirarea sa, găsește un om schimbat, care a renăscut din cenușă, mai puternic, plin de viață, proaspăt și încrezător.

O abordează sfios și vede că ea nu și-a pierdut din frumusețe. Iar felul în care privește e răzbunarea sa supremă. Senin și cald. Ca pe orice alt om din jurul său. Așa înțelege că probabil nu a meritat-o niciodată.

Știe că i-ai greșit. Dar ce, mai contează? Etapa e mult depășită. Totul s-a consumat. Suferința lui de astăzi nu mai este problema ei. Nu din cinism și nici din aroganță. Ci pentru că așa este. Pentru problemele de conștiință există doar timp, autoiertare și schimbare. Cei care și-au învățat lecția, vor prețui. Cei care au uitat-o, îți vor aminti prea târziu.

© Sufletisme.ro