3 lecții importante pe care trebuie să le înveți dintr-o relație care s-a sfârșit

Cu toții știm cât de dureroase pot fi despărțirile. Ne dăruim în întregime unei experiențe amoroase, ne arătăm vulnerabilitățile și slăbiciunile, edificăm planuri și viziuni comune asupra vieții de luni, poate chiar ani de zile împreună. Și toate astea se prăbușesc într-o clipă, lăsându-ne un gol gigantic în suflet și săptămâni de muncă emoțională înainte.

Adevărul e că despărțirile aduc în viața noastră un amalgam de emoții negative, frustrări, poate chiar și traume emoționale profunde. Tot ele, însă, aduc și extrem de mult spațiu pentru o înțelegere mai bună a sinelui și pentru o eventuală creștere spirituală.

Anume în urma despărțirilor ne adresăm pilonui nostru lăuntric după susținere și experimentăm din nou viața liberă de grijile și provocările care vin odată cu prezența unei relații amoroase în ea. Pare înfricoșător să faci față lucrurilor de sine stătător, dar acest proces e mult mai plăcut și educativ decât ne putem imagina.

Iată care sunt trei lecții utile pe care merită să le extragi dintr-o relație amoroasă terminată:

1. O relație terminată te poate învăța cum NU trebuie să fie partenerul tău

Într-adevăr, adesea despărțirea este cea mai corectă alegere pe care o putem face pentru noi. Nu trebuie să ne reținem niciodată prea mult într-o relație toxică. Ea ne descurajează, ne rănește și nu ne aduce decât pagube emoționale. Dar în același timp, au și astfel de episoade din viața noastră o utilitate.

Ele ne afișează trăsăturile, comportamentele și dinamica care pur și simplu nu ni se potrivește într-o relație și într-un partener. Ele ne dăruiesc o imagine mai clară a omului pe care am vrea să-l vedem lângă noi.

2. O relație terminată te poate învăța care sunt carențele tale psiho-emoționale

Într-o despărțire sunt întotdeauna doi vinovați.

Niciodată nu e cazul să aruncăm toată responsabilitatea doar pe fostul partener. Acest lucru e pur și simplu imatur.  Însă ceea ce trebuie să facem în astfel de cazuri nu e să căutăm vinovatul. Dimpotrivă – să încercăm să ne analizăm propriile comportamente și decizii care au contribuit la această despărțire.

Este important să le contemplăm, să le explicăm și să le dezrădăcinăm, așa încât ele să nu mai reprezinte o amenințare pentru următoarea noastră relație.

3. O relație terminată te poate învăța că tu ai fost, ești și vei fi cea mai bună prietenă a ta

Nu contează dacă suntem căsătorite, într-o relație sau singure, acest adevăr rămâne valabil întotdeauna. Fiind într-o relație, avem obișnuința de a ne baza foarte des pe susținerea partenerului și în acest fel creăm o dependență emoțională de acesta.

Iar asta ne poate induce în eroare, făcându-ne să credem că nu suntem complete de sine stătător, că avem nevoie vitală de un altcineva pentru o viață deplină. Dar asta nu e adevărat. Dacă muncim îndeajuns asupra relației cu noi înșine, ne putem savura propria companie și bucura de viață la maxim. Avem în noi tot ce ne trebuie pentru a face asta!

Chiar dacă e dificil să crezi în asta acum, perioada de singurătate îți va face bine. Trebuie doar să-ți schimbi percepția asupra ei.

© Sufletisme.ro