7 lucruri pe care trebuie să le faci, fiind într-o relație

Ești fericită. Ai găsit omul alături de care vrei să construiești și pe care îl iubești cu sinceritate. Relația voastră evoluează frumos, înțelegi că aveți atât de multe lucruri în comun. Îți faci o mie de planuri, întorci spatele unui trecut și privești cu seninătate spre viitor.

Totuși, în momentele tale de singurătate, te întrebi de ce unele cupluri, având același entuziasm și dorind aceleași lucruri la început, nu au reușit să păstreze dragostea. Știi că, pentru a reuși în doi, e nevoie de mai mult decât atașament și pasiune.

Te întrebi care este secretul unei relații fericite? Adevărul e că nu există secrete. Nu există o rețetă valabilă pentru toate cuplurile, așa cum nu există un singur motiv al tuturor despărțirilor.

Există însă anumite gesturi, dovezi de sinceritate și de afecțiune, care ar putea, în cel mai sincer și firesc mod, să apropie și să păstreze doi oameni alături, pentru totdeauna:

1. Ascultă

Încearcă să treci dincolo de superficialul unor discuții fără valoare, încearcă să înțelegi CINE este omul de alături și DE CE este în acest moment alături de tine. Cunoaște omul, cunoaște copilul și înțeleptul din el, lassă-l să vorbească despre fricile și rănile lui. Doar așa vei reuși să descoperi, să apropii și să păstrezi.

2. Susține

Nu încerca să fii superficială, oferă-i sprijinul și încrederea ta. Ești alături pentru că ambi ați găsit puncte de sprijin unul în celălalt, ești alături pentru că dorințele și neajunsurile voastre s-au potrivit. Atunci, oare nu este firesc să ajuți, să oferi un sfat, să ceri un sfat.

Să adaugi încredere și curaj atunci când partenerul este mai puțin implicat. Gesturile de sinceritate sunt direct proporționale cu felul în care partenerul își deschide sufletul. Fii alături e el, la bine și la greu, pentru că inima ta vrea asta. Pentru că altfel nu are rost.

3. Acceptă

Sunteți împreună pentru că există motive, vreți să fiți și mâine împreună pentru că există la fel de multe motive. În esență, nu motivele scad sau cresc, ci atitudinea omului de alături.

Este nepotrivit să insiști să sapi la rădăcina felului de a fi al partenerului, crezând că acesta se va schimba. Oamenii nu se schimbă decât în condiții extreme sau motivați de un anumit comportamentul constant al celui de alături. Acceptă și încearcă să înțelegi, acceptă și construiește o lume în care partenerul să vrea, firesc și sigur, să devină mai bun.

4. Oferă

Nu aștepta gesturi, pentru a face gesturi. Nu cere un infinit de acțiuni, pentru a răspunde cu câteva. Reciprocitatea este firească acolo unde acțiunile se întâmplă firesc și nu devin un instrument de influență și manipulare.

Oferă dragoste, nu pentru că te aștepți să primești la fel de multă dragoste în schimb, ci pentru că așa simți. Oferă încredere, nu pentru că vrei fidelitate, ci pentru că așa ești – un om de încredere. Atunci partenerul îți va răspunde cu dragoste și cu încredere.

5. Primește

Nu refuza un gest, un sărut, o îmbrățișare, un ajutor, doar pentru că toate aceste gesturi ți se par nepotrivite. Nimic nu este nepotrivit, acolo unde domină sinceritatea.

Primește dragostea ca pe un dar pe care trebuie să-l multiplici. Primește susținerea lui ca pe o dovadă de dragoste. Primește încrederea și plăcerea lui de a fi alături de tine ca pe un moment firesc.

6. Construiește

Nu poți să faci un gest frumos și să spui că acesta a fost toată implicarea ta. Nu ai cum să vrei o relație stabilă și rezistentă la schimbările cauzate de timp, fără a participa activ, în fiecare zi și de fiecare dată când ai această posibilitate.

Să-ți construiești frumos relația înseamnă să fii acolo, înseamnă să contribui frecvent la eliminarea problemelor, la creșterea nivelului de satisfacție al ambilor parteneri, la păstrarea unui mediu favorabil bunăstării și înțelegerii.

7. Cucerește și iubește

Iubește și cucerește. Nu înceta să faci complimente, să suprinzi în mod plăcut, să provoci partenerul să faceți împreună lucruri interesante. Iubește sincer și cu responsabilitate, dar nu uita nici de nebunia dintre voi, de acel farmec comun, specific doar vouă.

Vei spune că o relație ar cere prea mult, că totul trebuie să fie reciproc. Sigur că trebuie să fie reciproc. E un motiv în plus să tinzi mereu să oferi, să accepți, să asculți, să susții, să primești și să construiești.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com