Am învățat că pentru a uita, este nevoie mai întâi să ierți

Nu este ușor să ieși dintr-o relație toxică. Ai mereu sentimentul că ai participat deliberat la o nedreptate îndreptată împotriva ta. Ai participat la uzurparea propriei personalități, într-atât de manipulată și inconsecventă ai fost.

Relațiile toxice lasă răni greu de cicatrizat. Cu cât mai mult ești acolo, în mijlocul durerii, întorcând cuțitul în rană, din ciudă, din regret, din disperare, cu atât ea e mai fierbinte și mai vie.

Ai impresia că ai un handicap pe viață și că nimeni și nimic nu vor putea să o readucă la viață pe vechea tu. Oamenii dragi te sfătuiesc să treci mai departe, să uiți. Dar cum s-o faci? Pe cine să mai arunci durerea și vina, dacă îl uiți pe el?

Să o păstrezi pentru tine? Nu e just. Pentru că ești convinsă că cel care ți-a desfigurat sufletul merită fiecare fărâmă de ură și de respingere pe care o crești în tine.

Timpul însă este un arbitru înțelept. Rana ta nu mai pâlpâie ca înainte și nici sângele nu-ți mai arde în vene la fel de aprig. Sentimentul a rămas același, dar trăirile sunt mai seci.

Ceea ce rămâne viu este orgoliul rănit și omul pe fața căruia stă încrustată cicatricea. Prin ea trăiește frica și neîncrederea. Stă pe tine și începe să doară ori de câte ori ai mai mult curaj.

Când vrei să o iei de la capăt

Pentru a putea deschide o nouă filă, trebuie să știi însă că trecutul nu poate fi trecut cu vederea, Un suflet nevindecat, va continua să sufere și în contextul altor relații.

Primul pas este să-l îngrijești. Pansează rănile – fă pace cu trecutul, împarte vina, asumă-ți dreptul de a fi greșit și tu, înțelege că unii oameni ne rănesc nu pentru că nu ne iubesc, ci pentru că, la rândul lor, au prea multe răni care sângerează.

Iartă-ți trecutul, pe el, pe tine, pe voi doi. Destinul, soarta, karma, Dumnezeu știe de ce a fost să fie așa. Și chiar dacă în trecut simți că el a decis în devafoarea ta, astăzi ai putea să decizi singură ce vrei pentru tine.

Șterge emoțiile negative. Ele sunt distructive. Poți construi doar prin dragoste, iertare, bunătate, toleranță.

Ia foaia și desenează femeia la care visai. Ești chiar tu. O reflecție a prezentului în viitor. Odată cu iertarea, trecutul se va detașa de tine, iar tot ce îți va rămâne va fi un suflet și un vis nou. Gând bun!

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com