Dacă treci printr-o perioadă mai grea, e timpul să-ți aduci aminte aceste lucruri

Tuturor ni se întâmplă să avem zile mai dificile, în care simțim că pierdem controlul vieții și ne lăsăm târâți în jos, spre stări de anxietate, frică, dezechilibru, neputință, iar ulterior – depresie. Este foarte important ca în momentul în care simțim că acest lucru ni se întâmplă, să-l conștientizăm și să atacăm starea cu uneltele pe care le cunoaștem și pe care le avem la dispoziție.

În primul rând, atunci când totul pare negru, ar trebui să te întrebi dacă nu cumva e vorba de un gri pal căruia tu îi dai o valoare mai mare decât ar fi cazul. Nu uita, totul e relativ în viață. Dacă azi o pisică neagră ți-a stricat ziua, traversându-ți calea, gândește-te că într-o altă zi faptul nu ar avea nici o greutate dacă, de exemplu, înainte de asta ți s-ar fi stricat mașina în drum spre serviciu sau, mai grav, cineva drag ar fi pățit ceva. Ideea este că orice rău nu ni s-ar întâmpla, mereu este loc pentru mai rău – respectiv,
este loc și pentru mai bine. Așa că, privește înainte și îndreaptă-te cu optimism spre lumină.

Iata aici câteva sugestii de modalități prin care am putea ajunge mai ușor din starea de inacțiune (victimizare, autobiciure, tristețe, etc.) în cea de control:

1. Vizualizează-ți problema, fragmentează și rezolvă.

Închide ochii. Inspiră, expiră, relaxează-te. Dacă ar fi să îi oferi o poziție și oreprezentare fizică, cum ar arăta problema ta? Acum concentrează-te să o scoți în afara câmpului tău, să o descompui vizual și să o anihilezi. Deschide ochii. Problema nu va dispărea, dar stresul cu siguranță se va diminua. Cu
o minte relaxată, poți repeta exercițiul în realitate. Acum știi, problema ta nu este de neânvins, ea este compusă din multe fragmente mici care, luate pe rând și rezolvate, îi vor diminua din impactul pe care îi are asupra ta.

2. Conștientizează. Întreabă-te!

Toată lumea în jurul tău are probleme. Și totuși, nu toți trec prin starea ta acum. Nu uita: problemele nu există, ele sunt doar niște distorsiuni de gândire. Noi le creăm. La fel de bine, tot noi putem să le distrugem. Cum? În primul rând provoacă-te prin întrebări: de ce mă afectează atât de mult? De ce mă consumă excesiv de mult? Ce mă blochează să trec peste? Observă dacă nu cumva răspunsurile tale sunt negativiste și radicale – în cazul acesta ar fi bine să le înlocuiești cu altele, mai pozitive și mai tolerante. Daca schimbi lentilele, se va schimba si priveliștea.

3. Fii activ la propriu!

Când mintea noastră intră în letargie, ea ne va anihila întreg sistemul. De asta, încearcă să te activezi prin orice modalitate posibilă: fă mișcare, fă cumpărături, interacționează social.

4. Binedispune-te!

Înlocuiește informația negativă din mintea ta cu alta, pozitivă. Privește o comedie, ascultă muzică, citește o carte, ieși în natură, alocă timp pentru lucrurile care îți fac plăcere, distrează-te! Chiar dacă problemele tale nu se vor rezolva instantaneu, cu siguranță vor ajunge să-ți otrăvească tot mai puțin existența.

5. Dormi bine și relaxează-te cât mai mult!

Respectarea regimului de somn te va ajuta să își revii atât fizic, cât și mintal. Iar dacă mai practici și câteva minute de meditație pe zi, e perfect! Creierul tău are nevoie de acest exercițiu pentru o mai bună concentrare, pentru eficiență și productivitate sporită, chiar și atunci când apar atât de multe obstacole care ne dau viața și planurile peste cap.

6. Mănâncă sănătos și hidratează-te corespunător!

Chiar și atunci când nu ai chef să cobori din pat, aminteșteți că un morcov e mai sănătos decât un croissant cu ciocolata, care, aduce cu sine încă cel puțin un motiv pentru o ulterioară depresie. Nu uita să respecți mesele zilnice. Este un prim pas spre a ieși din haos. Și asta își dorești, nu? Una dintre persoanele cele mai înțelepte pe care le cunosc îmi zicea mereu: Când știi că ceea ce s-a întâmplat până la momentul de față a fost greșit, ai doar o alternativă – de acum încolo să te schimbi în bine. Unii dintre noi au capacitatea de a conștientiza acest lucru într-un stadiu destul de avansat al
depresiei sau dezechilibrului în care se află. Pe când oamenii de succes pot să se adune imediat de cum conștientizează eroarea pe care au comis-o.

Desigur, perfecționiștii sunt adesea duri și critici cu ei înșiși, dar odată cu maturitatea emoțională pe care o capătă în timp, majoritatea dintre ei înțeleg că perfecționismul este o unealtă de dezvoltare și nu una de pedeapsă. Dacă și tu ești predispus să te autobiciuești și să te stresezi în exces pentru lucrurile din viața ta care nu funcționează sau pentru erorile de zi cu zi, la serviciu sau acasa, află că perfecționist-a/ul din tine lucrează împotriva ta și că ar trebui să îl/o redirecționezi spre găsirea soluției mai degrabă decât pe deplângerea situației în sine.

Gânduri bune! Sănătate!

Sufletisme.ro