De ce ne sperie prea multă dragoste?

Oamenii visează la dragoste. Dragostea este sursa armoniei, a confortului emoțional, a trăirilor intense, a frumuseții și pasiunii. Toți vrem să fim iubiți. La fel cum toți vrem să iubim.

De ce atunci ne speriem atunci când în viața noastră apare cineva care este gata să ne ofere necondiționat multă dragoste?

1. Pentru că necondiționat înseamnă PREA MULT din partea unei persoane care ne cunoaște de puțin timp. Ai putea să crezi că această sau acest cineva are un nivel scăzut al respectului de sine sau, mai rău, că suferă de vreo tulburare psihică.

2. Pentru că, cu cât mai mult ni se oferă, cu atât mai puțin spațiu avem pentru a oferi. Nu vrem să ne simțim frustrați mereu că nu oferim suficient. Și nici sentimentul că ești copleșit cu atenție nu trezește în noi dorința de a cuceri.

3. Pentru că dragostea este despre reciprocitate. Desigur, fiecare o exprimă diferit. Dar atât timp cât ea trăiește în ambii, nu produce probleme. Însă atunci când cineva te sufocă cu afecțiune, fără ca tu să simți că ești reciproc de îndrăgostit, te-ai putea simți hărțuit.

4. Pentru că lucrurile gratuite nu sunt luate în serios.

Dragostea trebuie meritată, construită. Ceea ce ți se oferă ușor, ți se va lua la fel de ușor.

5. Pentru că ne duce cu gândul la angajamente pe care nu putem să le onorăm. Când cineva se comportă de parcă ți-ar fi soț/soție chiar dacă te cunoaște de o lună, te-ar putea speria gândul ca asta este ceea ce-și dorește de la tine. Iar în ritmul în care grăbește lucrurile, își dorește cât mai repede.

6. Pentru că am fost învățați să fim precauți. Experiența ne spune că ar putea fi ceva suspect. Un interes ascuns? De ce atunci am merita noi atâta dragoste și atenție? Nu suntem noi oare oameni obișnuiți? Oamenii obișnuiți au parte de o dragoste obișnuită, nu de divinizare!

7. Pentru că dragostea creează dependență. Și nu ne place să știm că cineva este dependent de noi. În mod normal. De obicei preferăm să ne îndrăgostim de oameni independenți, a căror existență o înfrumusețează pe a noastră. Nu de oameni care își reduc existența la a ne acorda atenție.

8. Pentru că începi să te întrebi dacă omul respectiv te iubește pe tine sau iubește starea de a iubi?

Este greu să știi ce se ascunde în spatele unui om care ne oferă foarte multă dragoste din oficiu. Dar există și acel caz aparte, când iubim sincer, fără a fi susceptibili de vreo unul dintre motivele de mai sus. Poate că ne-am îndrăgostit nebunește și nu știm să ne limităm mesajele și trăirile sau poate acesta e felul nostru de a iubi, uneori prea mult, prea generos, prea pătimaș, prea neîmblânzit, prea de tot. Dar acest aspect se temperează în timp.

Gând bun!

© Sufletisme.ro