Cum poți salva o relație, descoperind din nou dragostea între voi

Este mai ușor să judeci și să lași, să critici și să lași, să fii indiferent și să spui că nu are rost. Este mai ușor să spui că nu se poate, tocmai atunci când sunt toate șansele să vă redescoperiți cu adevărat. Dar nu întotdeauna ușor înseamnă și corect.

Totuși, cum să salvezi o relație aparent eșuată? Cum să te întorci cu fața spre dorințele și așteptările celuilalt și să găsești un compromis? Pentru început, important este să vrei acest lucru. Nu să o faci din obligație, forțată de anumite împrejurări, dar să-ți dorești din toată inima un viitor comun.

Să vrei să-l înțelegi, iar pentru asta ai nevoie de ascultare. Să vrei să mergi mai departe, iar pentru asta ai nevoie de comunicare. Să vrei ceva mai mult decât un sfârșit dramatic, iar pentru asta ai nevoie să-ți resetezi viziunea despre relație.

Vorbește cu omul de lângă tine. Nu cu imaginea programată a celuilalt, nici cu versiunea ideală a acestuia. Vorbește cu omul simplu, adevărat și sincer. Vorbește despre frici și lucruri nespuse până acum, despre ce contează și ce poate fi reparat.

Exprimă-ți emoțiile și provoacă-ți partenerul să facă la fel. Treci dincolo de superficial, de gânduri explicate pe jumătate. Acceptă să fii din nou în rolul celui dispus să învețe, să schimbe, să lase orgoliul deoparte și să pună relația pe primul loc.

Nu-ți asuma rolul de victimă, cedând de fiecare dată când ai alte răspunsuri. Mizează pe echilibru, pe cunoaștere. Începutul vostru a fost altfel, plin de pasiune, dar și de reciprocitate. Trăiește lecția și experiența acelor amintiri, vezi ce poate fi adus în prezent.

Deschide-ți sufletul și cere deschidere

Va fi complicat, pe alocuri îți vei spune că este imposibil să ajungi pe aceeași undă cu partenerul. Totuși, din moment ce a fost posibilă armonia, din moment ce ai simțit fiorii iubirii, ai cunoscut admirația și respectul omului drag, totul este posibil.

Important este să vorbești. Dacă partenerul este mai timid, vorbește-i tu. Despre lucrurile care îl afectează, despre dorințele care au fost anulate, dintr-un motiv sau altul. Orice nemulțumire și neclaritate are un răspuns, un punct de pornire.

Dacă simți că acea energie pozitivă s-a risipit în timp, readu pofta de viață, de necunoscut, de nebunie prin activități comune, prin gesturi capabile să respecte cerințele amândurora. Preia inițiativa, atunci când simți nevoia și lasă-l să fie liderul, protector și atent la detalii.

Nu transforma trecutul într-o armă. Dacă durerea din trecut este puternică, vorbește despre ea, înlocuiește-o cu un prezent plin de lumină și empatie. Nimic nu poate afecta mai mult decât încăpățânarea partenerilor de a rămâne pe poziții, de a se acuza reciproc.

Renunță la tot ce este toxic. Renunță la cuvinte dureroase, la intenția de a pasa responsabilitatea către celălalt. Într-o relație există doi oameni, deci două puncte de vedere, două lumi, două povești spuse în mod diferit. Renunțând la egoism, permiți acestor povești să se apropie.

Lași loc unei abordări sănătoase, în favoarea ambilor. Creezi o lume nouă, una în care respectul reciproc, angajamentul, empatia și dorința de a fi mai bun sunt la ele acasă.

© Sufletisme.ro

Foto: unsplash.com