3 motive raționale să nu te întorci la fostul iubit

Despărțile sunt întotdeauna dureroase. Ele ne lasă singuri, confuzi și vulnerabili. Confortul emoțional al relației, pur și simplu, dispare și suntem puși în fața situației în care trebuie să învățăm din nou cum e să trăim pe cont propriu, fără fostul iubit. Anume datorită acestei insecurități care precedă o despărțire, suntem adesea tentați să ne întoarcem la tot ce a fost.

Momentul în care această tentație apare este, însă, unul crucial. Anume atunci avem de făcut o alegere de care va depinde o parte semnificativă a viitorului nostru. Va trebui să alegem între două opțiuni: cea de a ne redobândi confortul emoțional rapid, dar de a ne întoarce și la toate stările toxice pe care le-am experimentat alături de un partener cu care eram incompatibili și cea de a ne respecta decizia și de a ne merge înainte, spre o altă etapă a vieții noastre.

Cel mai des, însă, se întâmplă să alegem prima opțiune într-un mod impulsiv, dorindu-ne să evadăm mai rapid din singurătate.
Dacă acest tipar toxic se repetă în viața ta și vrei, în sfârșit, să treci peste dependența emoțională față de fostul partener, ține cont de următoarele convingeri eliberatoare:

1. Dacă te întorci la fostul iubit, consolidezi o legătură de codependență între voi

Într-adevăr, dacă motivul pentru care ne întoarcem la foștii parteneri este pentru că nu ne putem imagina o viață fericită fără ei alături, avem o problemă. Problema constă în faptul că nu suntem autosuficienți, iar acest lucru va rezulta, inevitabil, în nefericire și suferință.

Până nu dobândim autonomie și încredere în propria persoană, nu e o idee bună să intrăm într-o relație în general. Mai mult de atât, dacă ne mai și întoarcem la relația precedentă, șansa de a ne îmbunătăți stima noastră de sine, precum și probabilitatea vindecării noastre psiho-emoționale în acest sens, ajunge la minim.

Dacă vrem să creștem cu adevărat, trebuie să ne eliberăm de povara dependenței de un al om și de serviciile de orice gen pe care acesta e dornic să ni le ofere în pofida daunelor pe care acestea ni le aduc. Acest lucru ne va ancora doar în durere repetată și timp pierdut.

2. Poți deveni fericită doar renunțând la oamenii care te fac nefericită

Dacă relația din care ai plecat a fost una toxică, te autosabotezi în toate sensurile posibile, întorcându-te la ea. Nu poți fi fericită acolo unde nu ești tratată cu dragoste, acceptare și respect. De aceea, vei obține aceeași atitudine nesănătoasă față de tine, care îți va face rău și te va îndepărta de la drumul tău spre fericire, dacă nu găsești în tine puterea de a merge înainte.

Devin-o prioritatea ta numărul 1. Renunță la tot și la toți care te trag înapoi și nu te apreciază pe deplin. În caz contrar, îți sortești viața la stres, insatisfacție și stagnare.

3. Ai mai multe opțiuni decât crezi

Unul dintre motivele pentru care ne tot întoarcem la foștii parteneri este neîncrederea. Avem senzația că nu suntem suficient de bune, atrăgătoare, inteligente, etc., ca să găsim un partener pe care să-l admirăm cu adevărat și alături de care să ne simțim apreciate la maxim. Adevărul este, însă, că această insecuritate derivă din traumele noastre și nu este bazată pe o judecată obiectivă.

Ești o persoană minunată și cu siguranță vei găsi pe cineva care te va face să simți asta cu adevărat. Pur și simplu, e important să nu te mulțumești cu puținul și să nu te mai uiți în urma ta.

© Sufletisme.ro