Iubirea începe prin cunoaștere. Oamenii confuzi în privința a ce le place, ce își doresc, ce visuri și pasiuni au, sunt cei mai susceptibili de lipsa dragostei de sine.
Cu cât înaintezi mai mult prin viață, cu atât iubirea față de personalitatea pe care o conturezi ar trebui să fie mai pregnantă. Și nu neapărat pentru că devii un model de perfecțiune, ci pentru că înveți să te accepți ca pe un caracter complex.
Vei observa probabil în jurul tău oameni narcisiști, aroganți, individualiști, snobi, despre care vei auzi ca au o mare iubire de sine. Nimic mai fals. Doar o relație bolnăvicioasă cu tine însuți ar putea să trezească calitățile sus enumerate.
Iubirea de sine vine la pachet cu relaxarea și încrederea că indiferent de ce se întâmplă, tu tot te vei avea pe tine. Și ca în orice relație de iubire este necesar să fii onest, autentic.
Să-ți aloci timp pentru tine, să-ți faci daruri, să-ți vorbești cu respect și cu drag, să ai grijă de tine, să te ierți atunci când greșești și să te mobilizezi atunci când știi că ai nevoie de tine.
Iată o listă de sugestii prin care creștem iubirea de sine:
1. Îngrijește-ți corpul. Respectă-l. Fii atent la alimentație, la igienă, la expunerea către factori nocivi de mediu. Fii primul care se autosesizează atunci când lucrurile scârțâie. Iubirea de sine te va face să fii precaut și să previi în loc să repari.
2. Filtrează interacțiunile, dar mai ales, emoțiile pe care le oferi și le primești. Oamenii sunt niște supermarketuri gratuite de emoții. Nu compara, nu invidia. Nu lua totul doar pentru că este aruncat în eter.
Păstrează-ți aura în echilibru. Îmbrățișează calm și dozat emoțiile oamenilor și conștientizează când o anumită interacțiune îți aduce o stare de rău, pentru a o evita.
3. Alimentează-ți sursele de energie și inspirație. Prin pasiuni se desfășoară latura creativă a fiecăruia dintre noi. Ca să poți găsi bucuria momentului, trebuie mai întâi să îl trăiești în libertatea spiritului tău.
Dansul, muzica, sportul, grădinăritul, fotografia, pot fi ocaziile perfecte pentru a ne manifesta fără limite și constrângeri. Este momentul nostru reprezentativ de libertate, fără de care am seca spiritual.
4. Petrece timp cu tine însuți
Dezvoltă-te învățând ceva nou în fiecare zi, citind o carte bună, privind un film inspirațional. Antrenează-ți intelectul, așa cum îți antrenezi și corpul ca să facă față provocărilor de cu zi.
5. Fă-ți cadouri atunci când ți le dorești, nu doar atunci când trebuie. Dragostea de sine ar trebui să te invețe să nu lupți pentru a merita apreciere, ci să te apreciezi chiar și în momentele cele mai banale. Te iubești pentru ceea ce ești, nu pentru performanțe. Este o dragoste necondiționată.
6. Fii prietenos cu tine însuți. Iartă-te, încurajează-te, ceartă-te cu blândețe, glumește pe seama proprie, dar niciodată nu-ți trăda valorile și vocația.
Chiar și în momentele cele mai dificile, fii tu cel mai bun prieten al tău, cel care te ridică, te încurajează și-ți împrumută aripile pentru a o lua de la capăt și niciodată nu încetează să te iubească și să creadă în tine.
© Sufletisme.ro
Sursa foto: unsplash.com