De ce este esențial să iubim chiar și cele mai întunecate părți ale sufletului nostru pentru o viață deplină şi fericită

Fiecare dintre noi este o ființă complexă. Suntem atât de profunzi și multilaterali, încât nici măcar propria noastră conștiință nu ne poate îmbrățișa toate părțile componente în același timp.

Avem și părți bune și părți rele în noi. Avem trăsături de care ne mândrim și trăsături pe care le urâm. Avem lumină, dar avem și atât de mult întuneric în adâncul sufletului. Și e în regulă să fie așa. Echilibrul dintre aceste extreme este esențial pentru o existență armonioasă.

Dacă, însă, tindem să negăm întunericul din noi, să-l ascundem mai departe de ochii lumii și să-l suprimăm, ne sortim la nefericire!

Nu există o viață trăită pe deplin acolo unde este acceptat doar frumosul, plăcutul și confortabilul. Nu există nici armonie lăuntrică și nici dezvoltare personală acolo. Există doar frică. Frica de a spune un cuvânt nelalocul lui; frica de a fi judecați pentru cine suntem cu adevărat; frica de a păși în profunzimea sinelui.

De a înțelege ce înseamnă de fapt acest ,,Eu”.

De aceea, dacă ne vrem eliberați de povara acestor frici, trebuie să avem curajul de a ne uita cu onestitate și determinare la fiecare trăsătură a noastră; la fiecare traumă și cusur; la tot ce reprezentăm.

Făcând asta, obținem control deplin asupra imaginii și stimei noastre de sine. Nimeni nu ne va mai putea manipula, spunându-ne cine suntem, pentru că nimeni nu va ști asta mai bine decât noi.

Nimeni, în afară de noi înșine, nu va avea puterea de a ne opri de la atingerea scopurilor și visurilor noastre. Nimeni nu ne va mai putea spune cum să ne trăim viața.

Și această conștientizare o vom simți prin întreaga noastră ființă doar învățând să ne iubim pe noi înșine cu adevărat, cu toate extremele personalității noastre.

Un om puternic este un om care a învățat să se respecte și să se iubească în pofida tuturor imperfecțiunilor sale. El nu își neglijează nici lumina, nici întunericul. El e conștient de toată valoarea sa existențială și de comoara pe care o poartă în suflet. El este, însă, la fel de conștient și de slăbiciunile lui.

Dar asta nu îl omoară și nu îl împiedică să-și trăiască viața pe care și-o dorește. Iată de ce este esențial să iubim chiar și cele mai întunecate părți ale sufletului nostru. Doar așa vom putea trăi o viață deplină şi fericită!

© Sufletisme.ro