Despre femeile care își tratează partenerii ca pe niște copii

Trăim timpuri cu adevărat pline de provocări pentru cupluri, familii. Presiunea pe fiecare partener este enormă, atât pe plan individual, cât și pe plan social, personal, financiar.

Emanciparea femeilor și instaurarea democrației ne-au permis să vedem oportunități de dezvoltare și adaptare pentru ambele sexe, astfel încât o familie să poată funcționa într-un mediu mai ecihilibrat și mai tolerant.

Totuși, femeile au adânc înrădăcinat instinctul matern, fie că ajung să se realizeze ca mame sau nu. Deseori ajung să își proiecteze energia protectivă și iubitoare către parteneri. Aspect deloc condamnabil, dar care poate dăuna la un moment dat.

Partenerele-mame vor fi excesiv de tolerante cu bărbații lor.

Le vor asculta problemele, le vor ierta și subestima greșelile, le vor încuraja comportamentele, chiar dacă ele nu vor fi adecvate. Asemenea mamelor, vor iubi necondiționat, orbește, uitând că alături de ele se află un adult în toată firea.

Chiar și în cazul copiilor, părinții sunt cei care stabillesc limite și reguli, pentru că înțeleg că afecțiunea de una singură nu funcționează. Pe când în cazul femeilor-mame deseori se întâmplă ca ele să îi iubească pe partenerii lor ca pe niște copii. Când vine vorba despre limite, obligații și cerințe, nu fac un pas înapoi, să îi trateze cu respectul specific pentru adult independent.

Vei vedea aceste femei alergând la miez de noapte după medicamente, pentru că soțul lor are un deranj fizic. Le vei vedea trezindu-se cu noaptea în cap doar ca să le pregătească mâncarea lor preferată. Le vei observa la magazin cumpărându-le șosete sau cămăși, în timp ce pentru ele nu iau nimic.

Tot ele îi vor apăra atunci când se va trezi cineva din jur să conteste relația co-dependentă în care se complac soții lor. Le vor găsi o serie de scuze și motive care să le justifice necesitatea de atenție și grijă. Fără a-și da seama că, de fapt, aceasta este o formă prin care ele se simt în control.

Da, paradoxal, partenerele din această categorie nu pot renunța la control. Ele vor face listele de cumpărături în casă, vor prelua controlul în relațiile sociale și nu le vor permite soților lor să se manifeste ca lideri de proiect. Situația se alterează și mai mult atunci când în familie mai apare un copil. Soția începe să se simtă și mai confortabil să-și trateze soțul la fel ca și pe copil.

 O fac din empatie și afecțiune excesivă.

Sau din dispreț și lipsă de încredere. Dar este nevoie însă de un partener înțelept ca să poată refuza beneficiile de scurtă durată și să pună limite unui comportament toxic pe termen lung.

Un bărbat demn va refuza să-i fie subminată valoarea ca adult apt de muncă, competent și cu potențial de dezvoltare în orice tip de responabilitate. La fel, va ști să-și direcționeze partenera spre a investi timpul echilibrat. Pentru a nu-și neglija evoluția personală, profesională, în favoarea sa.

Adevărul e că relațiile de tipul mamă-copil într-un cuplu se dezvoltă cu acordul ambilor parteneri. Doar că mai devreme sau mai târziu, cel puțin unul dintre ei devine deranjat și obosit de la acest rol. După cum spuneam, pe termen lung nu este o relație cu perspectivă sănătoasă pentru nimeni.

Cum să ne corectăm comportamentul?

1. Renunță la control – lasă-l să își planifice singur timpul și resursele. Nu te mai amesteca în alegerile pe care le face: vestimentare, gastronomice, de gestionare a timpului, etc.

2. Oferă-i credibilitate. – Nu te grăbi să îl corectezi mereu, să îl cicălești pentru orice greșeală, să îi preiei conversațiile sau să îi contești poziția. Mergi pe mâna lui și chiar dacă greșeșești, astfel va învăța să ia decizii mai fundamentate pe viitor.

3. Nu te grăbi să faci lucrurile în locul lui. – Dacă partenerul tău este capabil să facă un lucru de unul singur, nu te implica decât cu acordul său.

4. Concentrează-te mai mult pe propriile necesități și cere ajutorul lui. – Lucrurile pe care le faci tu pentru el pot fi la fel de bine făcute și de către el pentru tine. Învață să le ceri. Spre surprinderea ta, ai putea să descoperi un bărbat foarte interesat să se simtă valorificat din acest aspect.

5. Împarte responsabilitățile egal. – Nu mai lua totul asupra ta. De comun acord, stabiliți care sunt îndatoririle tale și care ale lui în materie de gospodărie, parenting, etc. Astfel, îi vei da ocazia să se manifeste independent de tine.

Gând bun!

© Sufletisme.ro