3 detalii importante care trebuie puse la punct până la căsătorie

Mulți dintre noi se avântă într-un mariaj fără a conștientiza importanța acestui pas. Ne îndrăgostim, facem planuri împreună și eventual luăm decizia de a ne căsători. Problema este, însă, că această decizie nu este întotdeauna suficient de raționalizată de ambii parteneri.

Uneori chiar se întâmplă ca mariajul să fie un act pe care nici măcar nu-l conștientizăm. Căutăm o garanție a confortului emoțional pe care ni-l oferă partenerul de lungă durată. Ne lăsăm vrăjiți de ideea romantizată a aventurilor și provocărilor care vin odată cu mariajul.

Nu e nimic greșit în a dori să-ți petreci viața cu omul iubit. E minunată această intenție, de fapt! Pur și simplu, e important să fim cu adevărat pregătiți psiho-emoțional pentru acest pas. Să-l facem cu suficientă prudență și conștiinciozitate.

Iată 3 lucruri emoționale care ar trebui puse la punct până la căsătorie:

1. Cunoașterea propriei valori umane

E de-a dreptul irațional să ajungem într-o relație de lungă durată, sau chiar o căsnicie, simțind că prezența, necesitățile, limitele și dorințele noastre contează mai puțin decât cele ale partenerului.

Făcând asta, noi pur și simplu ne dăm acordul să fim manipulați sau tratați mai rau decât am fi meritat, chiar dacă partenerul nu neapărat intenționează să facă aceste lucruri.

Respectul cu care noi înșine ne percepem, stima noastră de sine și cunoașterea propriei noastre valori umane sunt, de fapt, baza pentru o căsnicie trainică și durabilă.

Căsătorindu-ne fără a deține aceste trăsături fundamentale ale personalității, rămânem sortiți la o iubire nefericită în care nu ne vom putea afirma cu adevărat.

2. Independența psihologică

Atunci când doi parteneri sănătoși psiho-emoțional și pregătiți pentru o relație matură se căsătoresc, între ei nu există nicio dependență. Ei se iubesc cu adevărat, dar sunt, în același timp, liberi emoțional unul de celălalt. Ei se percep ca două personalități autonome și separate, care pot funcționa la fel de bine atât în cadrul, cât și în afara relației lor.

Ei sunt împreună nu pentru că așteaptă ca celălalt să le satisfacă necesitățile și dorințele. Ei pot face asta și de sine stătător. Ei sunt împreună, pentru că asta le aduce plăcere și progres psiho emoțional.

Dacă relația voastră este una codependentă, nu e cea mai bună idee să o aduceți la etapa căsătoriei fără a elimina această trăsătură a ei mai întâi.

3. Angajamentul emoțional

Dacă ne avântăm într-o căsătorie fără a ne da seama de toate greutățile, provocările și munca asiduă cu care aceasta vine la pachet, am putea suporta consecințe dureroase.

A fi pregătit pentru o căsătorie, înseamnă a avea un angajament emoțional față de relația noastră prin care ne promitem reciproc să ne susținem și să nu ne dăm bătuți orice nu s-ar întâmpla. Realitatea ne-ar putea lovi foarte dur, dacă avem o imagine superficială sau romantizată a căsniciei în cap.

© Sufletisme.ro