Este dureros să știi că tot ce ai construit se va nărui în câteva clipe. Nu-ți ajung cuvinte pentru a descrie dezamăgirea și neputința. Nu înțelegi cum s-a ajuns aici, deși ai putea găsi o mie de motive. Te doare, dar și mai mult nu vrei să fii parte a acestei mocirle emoționale.
Și totuși, de ce se întâmplă asta? Când se rupe acea linie vitală într-o relație, încât să provoace pe unul din parteneri (sau pe ambii) să înșele? Nu se întâmplă dintr-un moft, nici pentru că în ziua respectivă partenerul a fost depășit de realitate.
În primul rând, maturitatea emoțională este cea care oprește o persoană să facă un pas necugetat. De dragul relației, de dragul a tot ce a fost construit în doi, nu înșeli. Să presupunem că există o răceală tot mai vizibilă, o distanțare, un punct fără întoarcere.
Atunci soluția este alta: comunicarea. Găsirea unor argumente, descifrarea unor concluzii. În caz contrar, e vorba doar despre egoism și indiferență. Sau, lipsa comunicării merge mână în mână cu absența conștientizării. Fără a ști ce se întâmplă în relație, această relație nu poate avansa.
Respectiv, apar rupturi. În timp, ele devin tot mai evidente. El nu mai este la fel de galant ca la început. Ea nu îl mai atrage la fel de mult. El nu mai vrea să investească timp, este tot mai ocupat. Ea nu mai ascultă de dorințele lui. De aici până la momentul decisiv este doar un pas.
Pasul este făcut într-un moment aproape instinctiv sau dimpotrivă, foarte calculat. Contează ce se află în spate: oboseala, rutina, distanțarea sau dorința de a se răzbuna, de a demonstra că el sau ea mai este o persoană interesantă, dorită, înțeleasă.
Intenția devine un test, o evadare sau un eșec demonstrativ
Atunci când nu mai există interes din partea partenerului, există loc pentru scenarii altă dată imposibile. Accepți un flirt, o conversație mai intimă, un gest deosebit. Accepți să ascunzi respectivul gest de partener, de teamă să nu fie interpretat.
În acest fel accepți să nu mai fii la fel de deschisă față de el. Sau invers, acel bărbat poate fi persoana care inițiază o conversație intimă, sau care flirtează cu o altă femeie. Dacă în tot acest timp în relație lipsește comunicarea, deschiderea, e puțin probabil să oprești acest val.
E un val al poftei de necunoscut, al detașării de prezent, de tot ceea ce înseamnă partenerul de lângă tine și relația în care ești. E un val de nestăvilit, care putea fi oprit chiar la început, dacă ar fi existat deschidere, empatie, curajul de a recunoaște anumite lucruri.
A treia persoană nu apare întâmplător. E rezultatul lipsei de apropiere, de atașament. Rezultatul unui război dus în interiorul fiecăruia. Rezultatul unei proaste gestionări a crizelor. Este absența maturității psiho-emoționale, absența comunicării.
Trecutul poate fi și el un declanșator al acestui fenomen. Când nu ești gata să treci peste greșelile de cândva, când nu poți trata rănile sufletești, când simți că partenerul nu te ajută să treci peste anumite traume. Atunci cauți refugiu, evadare, pretexte.
Și totuși, nimic nu poate acoperi trădarea. Poți pleca din relație, poți discuta deschis despre ceea ce simți sau nu mai simți, dar nu trăda.
© Sufletisme.ro
Foto: unsplash.com