Când să spui stop și când să pui pauză unei relații

Probabil unul dintre cele mai dificile momente din viața noastră este acela când suntem confuzi. Merită să mai acordăm o șansă unei relații care scârțâie, care ne-a înșelat așteptările sau care nu mai corespunde realității noastre? Confuzia ne poate duce dintr-o extremă în alta, afectându-ne semnificativ calitatea vieții.

Dacă ai ajuns într-o etapă de incertitudine este pentru că în balanța relației au apărut argumente de ambele părți și tu nu te simți capabil/ă să evaluezi obiectiv valoarea și greutatea fiecarei unități. Indecizia este în sine o alertă că sistemul vostru de relaționare este pe cale să eșueze.

Dacă situația este de așa natură încât sentimentele să nu mai fie suficiente pentru a menține tonusul pozitiv într-o relație, probabil ai acumulate destule argumente obiective pentru care te gândești serios să renunți.

La ce te ajută o pauză?

Nu e bine să ne pripim. Suficiente evenimente ne-ar face să aruncăm verigheta dintr-o singură încercare. Dar chiar și în cazul lor, uneori puțin timp la rece ne ajută să ne formulăm adecvat nemulțumirea. În acest mod cei implicați (inclusiv noi înșine) pot ieși mai puțin traumați din relație.

Adepții pauzelor în relații spun că acestea ar fi binevenite atunci când avem nevoie de mai mult timp cu și pentru noi înșine. Poate simți că ai acordat prea mult timp vouă și ai uitat de tine.

O pauză nu înseamnă neapărat că ceva nu-ți convine în relație. Înseamnă că ai avea nevoie de un respiro pentru a rezolva ceva personal, important pentru tine.

Pauzele te pot ajuta să te reorganizezi și să vii cu inițiative de îmbunătățire a relației. Uneori, cei implicați își testează astfel angajamentul și atașamentul pe care-l au unul față de altul. Funcționează pe principiul avem nevoie de distanță, ca să apreciem mai bine pe cine avem alături.

Dar jocul pauzelor este unul înșelător. Dacă ai un partener care îți propune acest lucru frecvent, e cazul să te întrebi cât de sănătoasă este relația. Ce se ascunde cu adevărat în spatele necesității de a fi în pauză?

Când este cazul să spui stop?

Sunt cazuri evidente pentru cei din jur, mai puțin pentru cei implicați. Meriți să fii radical atunci când miza este siguranța, sănătatea fizică și psihică a ta și a membrilor familiei.

Paradoxal, partenerii care înțeleg că nu mai este cazul să lupte, ajung să îți revizuiască deciziile ușor, sub presiunea sau manipularea celuilalt partener, a familiei, a societății sau sub influența propriilor vulnerabilități emoționale.

În cazurile care le exclud pe cele de mai sus, spunem Stop atunci când știm că dincolo de o pauză nu ne va aștepta nimic bun. Spunem Stop când înțelegem că relația nu poate evolua în bine, că nu există perspectivele unui viitor fericit, indiferent de motive.

Spunem Stop atunci când deja am făcut suficiente pauze, iar ele nu au adus rezultatele scontate. Spunem Stop atunci când nu ne mai regăsim lângă cel de alături, deși am încercat să facem compromisuri și să dăm o șansă.

Spunem Stop atunci când cel de alături a spus de mult timp Stop, iar noi nu am priceput…

Gând bun!

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com