Renunță în sfârșit la rolul de super femeie. Îți faci rău când vrei să fii puternică singură

Adevărul e că fiecare dintre noi își dorește să fie acea femeie faină care le știe și le poate face pe toate. Încă din copilărie ni se spune cât este de important să fim îngrijite, inteligente, tacticoase și talentate în tot ce ne propunem să facem.

Asta pentru că, aparent, doar așa putem dobândi aprecierea și admirația unui bărbat. Internalizăm an de an această condiție existențială care ne spune că e vital să aspirăm întotdeauna spre ceva ce noi nu suntem. Că ceea ce suntem deja nu este și nu va fi niciodată suficient.

De aceea ajungem să ne trezim prinse într-un cerc vicios de care nici măcar nu suntem conștiente. Devenim extrem de ambițioase, ne creăm zeci de scopuri și ne asumăm foarte multă responsabilitate. Chiar dacă toate acestea sunt trăsături bune, specifice personalităților autonome și autosuficiente, ele totuși nu ne definesc esența și valoarea.

Ele, cu siguranță, ne completează, ne umplu viața cu sens și claritate. Ne îndrumă spre locul psiho-emoțional în care vrem să ajungem, dar ele nicidecum nu ne reprezintă.

Rareori ne dăm seama de acest lucru.

De aceea, continuăm să urmărim orbește scopul de a ajunge acele super femei care le-au făcut pe toate de sine stătător în viață. Care n-au îndrăznit să ceară sprijinul sau ajutorul cuiva în momentele dificile. Care nu și-au permis să fie vulnerabile atunci când existau oameni care să fie martori ai defectelor lor.

Pentru că dacă își permiteau asta, riscau să-și expună slăbiciunile, imperfecțiunile și eventual – să nu mai fie apreciate pentru ceea ce sunt.

Această abordare este profund toxică.

Ea derivă din insecuritate și este hrănită de orgoliul nostru, adică de cel mai sumbru spațiu al inconștientului nostru. El ne îndepărtează de la tot ce e uman, de la conexiune, vulnerabilitate și dragoste.

Consecințele acestei abordări sunt, respectiv, singurătatea, arderea emoțională și pierderea șansei de a ne trăi viața în plinul ei potențial.

De aceea, dacă ne dorim să depășim această condiție, este vital să înțelegem că nu trebuie să fim întotdeauna perfecte. Merităm iubire și apreciere pentru ceea ce deja suntem, cu toate rănile noastre. Nu vom fi judecate sau abandonate atunci când alegem să fim noi însene.

Viața e trăită în mod autentic doar când e construită pe fundamentul unei comunități sănătoase de oameni dragi, prieteni și amici care să ne susțină, să ne ghideze și să ne ofere afecțiunea lor atunci când avem nevoie de ea, iar noi să fim gata să le oferim sprijinul nostru în aceeași măsură.

Suntem, cu adevărat, puternice atunci când ne permitem să fim slabe.

Când ne cunoaștem și ne acceptăm limitele, când admitem că nu ne isprăvim de sine stătător cu o situație. Abia atunci suntem „super femei”, pentru că atunci suntem deschise, imperfecte și armonioase. Abia atunci trăim viața din plin.

Îmbrățișează-ți toate emoțiile, gândurile, acțiunile și experiențele, de la cele mai cathartice până la cele mai rușinoase, nu le mai ascunde. Permite-le oamenilor și experiențelor noi să te cunoască, să-ți transmită înțelepciunea și să te ajute să crești. Doar atunci vei înțelege ce înseamnă fericirea adevărată de a fi om!

© Sufletisme.ro