Ce să faci dacă simți că te-ai pierdut în relație

Relațiile romantice sunt un spațiu de intimitate absolută, deschidere și vulnerabilitate. În ele ne dezgolim sufletul până la capăt, arătându-ne întreaga esență și sperând că nu vom fi judecați, ci acceptați pentru asta.

Acest proces emoțional este unul, cu adevărat, dificil. El ne face dependenți de modul în care suntem percepuți de către alesul sau aleasa noastră. Ne reconfigurează imaginea de sine într-o măsură semnificativă.

Odată ajungând într-o relație, nu mai suntem aceeași oameni. Modul în care aparența noastră fizică și portretul nostru psihologic sunt evaluate de către partenerul nostru, ne alterează felul de a fi. Și asta pentru că, fără a ne da seama, noi ne înzestrăm partenerul cu un anumit grad de autoritate asupra noastră.

Ne încredințăm judecății și viziunilor sale.

Acest fenomen nu poate fi și nici nu trebuie evitat într-o relație. Trebuie să facem loc schimbării în sufletul nostru. Chiar dacă uneori această schimbare se poate produce într-un mod dureros, prin conștientizarea carențelor și rănilor noastre din trecut.

Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la noi înșine, la necesitățile și dorințele noastre, trădându-ne propria identitate. Acest lucru este profund eronat și ține doar de relațiile toxice și codependente.

Nu trebuie niciodată să ne pierdem pe noi înșine în viziunile partenerului despre noi și despre viață. Dimpotrivă, trebuie să ne dăm seama că suntem personalități separate și autonome cu propriile noastre trecuturi.

Chiar dacă acestea se intersectează pe anumite segmente, ele nu trebuie să se fuzioneze într-un tot întreg în care nu vom putea discerne ce e al nostru și ce îi aparține celuilalt.

Pentru a putea evita sau depăși condiția în care ne simțim, pur și simplu, absorbiți de personalitatea partenerului, e nevoie să facem trei lucruri importante. Iată care sunt acestea!

1. Investirea în propria persoană

Într-adevăr, fără a investi suficient timp și alte resurse valoroase, pe care le avem la dispoziție, în noi înșine vom căuta ca partenerul să facă asta în locul nostru. Vom deveni dependenți de implicare lui în viața noastră.

Ceea ce firește că nu este un lucru sănătos. Doar noi suntem responsabili de bunăstarea noastră psiho-emoțională. De aceea trebuie să ne purtăm de grijă, să ne alintăm și să ne bucurăm în toată ziua. Acest lucru ne va dărui autonomie în relație.

2. Cunoașterea și specificarea limitelor personale

Limitele personale sunt vitale într-o relație. Odată ce sunt menajate corect, ele ne garantează confortul fizic și emoțional, dar și conștientizarea propriei identități în relație.

Dacă nu le cunoaștem și/sau nu avem grijă să le respectăm pe ale noastre și pe ale partenerului, riscăm să ajungem într-o relație de codependență. Într-o astfel de relație toxică e foarte ușor să ne pierdem pe noi înșine, să suferim și să ne trăim viața într-un mod superficial.

3. Construirea unei vieți sociale bogate în afara relației

Atunci când ajungem într-o relație, mai ales în una fericită, adesea obișnuim să ne neglijăm prietenii, familia, colegii, etc. Ne lăsăm total absorbiți de realitatea cuplului nostru. Uităm că tot ce este în afara lui este la fel de valoros și important pentru bunăstarea și autodezvoltarea noastră calitativă.

Pentru a trăi o viață echilibrată, trebuie să petrecem suficient timp și cu alți oameni în afară de alesul sau aleasa noastră.

© Sufletisme.ro