Știm ce înseamnă și cum se simte neîncrederea. E un sentiment deosebit de neplăcut care te învăluie atât la nivel psihic, cât și fizic, făcându-te să crezi că nu ești suficient de bun pentru un om, un job sau o oportunitate.
Într-adevăr, ea e o stare profund toxică, care mai e și urmată de anxietate, cu care nu trebuie să ne împăcăm indiferent de nivelul la care aceasta ne afectează.
Adevărul este însă că nu există o licoare instantă pentru ea. Întrucât neîncrederea, ca și toate celelalte trăsături negative ale personalității noastre, derivă din abisul nostru psiho-emoțional, adică din inconștient. Inconștientul e locul unde se acumulează majoritatea traumelelor noastre de pe parcursul vieții.
Acolo se adună toate problemele nerezolvate și desigur – convingerile toxice. De aceea, atunci când decidem să înlăturăm această problemă fundamentală, trebuie să conștientizăm că ne așteaptă o transformare emoțională lungă. Dificilă și incomodă în multe sensuri.
Dar nu trebuie să ne lăsăm speriați de această perspectivă neclară.
Până la urmă, nu suntem niciodată singuri în calea noastră spre autodezvoltare. Întotdeauna au existat, există și vor exista oameni care au muncit din greu pentru a-și edifica o stare mintală demnă de admirat.
De aceea, nouă ne rămâne doar să ne asigurăm că ne dorim această schimbare cu adevărat. Să pășim înainte, având la îndemână instrumentele psiho-emoționale care le-au ajutat cândva și pe alții.
Iată câteva sfaturi funcționale care îți vor prinde bine în drumul tău spre debarasarea de neîncredere:
1. Evadează de lângă oamenii care te fac să te simți prost pentru felul tău de a fi
Adesea se întâmplă ca toată neîncrederea noastră să vină dintr-o singură sursă: de la o mamă care continuă să ne critice chiar și devenind maturi, de la un partener toxic cu care suntem fundamental incompatibili sau de la un job în care suntem fie subestimați, fie chiar denigrați.
Neîncrederea este o reacție firească în astfel de circumstanțe. De aceea, este esențial să ne uităm în jurul nostru, verificând valoarea oamenilor care ne înconjoară și rutina pe care ne-am creat-o de sine stătător.
Nu uitați că fericirea noastră depinde doar de alegerile și acțiunile pe care le facem. Fiți atenți la tot ce vă spune sufletul și excludeți din viața voastră tot ce nu contribuie creșterii voastre emoționale. Veți fi uimiți cât de multă încredere veți căpăta aplicând doar acest sfat.
2. Recunoaște că ai drepturi egale cu toți ceilalți
Uneori nici nu ne dăm seama cât de toxice sunt unele convingeri care ne guvernează viața. Mulți dintre noi chiar ajung să treacă printr-o existență umană fără a-și da seama că merită mai mult decât ceea ce au. În astfel de cazuri, e important să ne reamintim că toți, dar absolut toți, suntem în aceeași barcă existențială.
Toți avem gânduri, sentimente, necesități, drame psiho-emoționale, provocări, familii de susținut, etc. Fiecare dintre noi trece prin ceva dificil sau cel puțin urmează să treacă prin ceva care-l va tulbura profund liniștea sufletească.
De aceea, nu trebuie să ne lăsăm mințiți de ideea că noi am merita mai puțin decât ceilalți sau am avea mai puține drepturi la o viață fericită decât ei. Faptul că toți suntem egali nu este doar o idee progresistă, ci un adevărat postulat care ar trebui instalat în ideea despre lume a fiecăruia dintre noi.
3. Nu te mai victimiza
Maturizarea emoțională autentică are loc doar atunci când ne asumăm responsabilitatea absolută pentru tot ce ni se întâmplă. E viața noastră înseamnă că doar noi alegem cum și cu cine să o trăim. Dacă însă reacția noastră la tot ce ni se întâmplă este autocompătimirea, atunci nu vom putea scăpa de neîncredere niciodată.
Atunci când conștientizezi cu adevărat că tu ești creatorul propriului destin, nimeni și nimic nu te mai poate face să crezi că nu ești suficient de bun, puternic, inteligent, etc. Atunci știi că tu ești mai mult decât suficient pentru a trăi o viață demnă, semnificativă și memorabilă.
© Sufletisme.ro
Sursa foto: freepik.com