Atunci când rămâi singură cu propriul tău suflet, adu-ți aminte de aceste lucruri

Viața este o adevărată încercare pentru fiecare dintre noi. Ea ne rănește, ne problematizează și ne aruncă haotic dintr-o stare de spirit în alta. Mai pe scurt – ne dă multe bătăi de cap. Dar îmi place să cred că toate aceste întâmplări tumultuoase și imprevizibile au un anumit sens; că fiecare meteahnă, fiecare învingere și fiecare prăbușire vine să ne învețe ceva, să ne aducă mai aproape de noi înșine, deschizându-ne viața exact așa cum este ea, lipsită de metafore și dulcegării, dar cu foarte mult adevăr brut, profund și, prin excelență, autentic.

Mai cred și că anume spre asta ar trebui să tindem – spre adevăr în tot ce facem și spunem. Ar trebui s-o facem fără frică de a arăta caraghioși, naivi, jenați sau vulnerabili. Ar trebui s-o facem cu ceilalați, dar cel mai important – ar trebui s-o facem cu noi înșine.

Doar atunci îndrăznim să fim adevărați chiar și când ajungem față-n față cu propriul nostru suflet; când rămânem goi, văzuți din cap până-n picioare de cel mai dur critic pe care l-am putea avea vreodată, de noi înșine. Și așa, privindu-ne dezgoliți de minciuni și iluzii, învățăm, poate pentru prima dată-n viață, cine suntem cu adevărat; învățăm că suntem imperfecți, vulnerabili, confuzi și rătăciți. Dar mai învățăm că, indiferent de orice, suntem și puternici…

De ce? Pentru că în sfârșit am acceptat imperfecțiunea acestui Univers. În sfârșit ne-am rupt din vârtejul nemilos al ambițiilor, cerințelor și standardelor și am înțeles că ceea ce contează este aici și acum, este în profunzimea sufletului nostru, este spiritualitatea din noi.

Și chiar nu contează cum o definim. Nu contează nici dacă o vedem drept o întruchipare dumnezeească, sau o expresie pur artistică. Contează că ea există în noi, că ne umple viața cu esență și că ne trece prin fiecare încercare cu multă înțelepciune și curaj…

Te rog, nu permite zgomotelor profane să te înghită. Ascultă-ți inima și fii adevărată în tot ce faci. Prin asta vei cunoaște sublima plăcere de a fi om și de a simți viața!

Daniela M.