Dragostea nu e doar un sentiment profund. Dragostea este construită din câteva limbaje.
De mici percepem iubirea ca pe o afecțiune pe care o primim de la cei care ne iubesc. Apoi, creștem. Poveștile, basmele, poemele, ne transmit o altfel de dragoste. Iubirea care poate înfrânge zmei, vrăjitoare, ciclopi.
Creștem cu iluzia că dragostea este constituită doar din sărutări, îmbrățișări și sacrificii. De multe ori, suntem convinși că a fi fericiți și iubiți trebuie să suferim. Dragostea nu e doar un amalgam de emoții profunde.
Fiecare dintre noi percepe iubirea diferit.
Ai putea să te simți iubit, doar atunci când omul de alături petrece mult timp cu tine. S-ar putea să crezi că ești important pentru femeia ta, când îți oferă mici cadouri sau atunci când îți spune cuvinte frumoase. Poate pentru tine atingerile exprimă o modalitate de exprimare a iubirii. Precum vezi, iubirea este compusă din câteva limbaje afective care sunt urmate de niște fapte. Puse în practică transmit iubire, independentă de limbajul afectiv pe care îl deții.
Cele cinci limbaje ale iubirii (din cartea „Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman) pe care femeia iubită ar putea să ți le ofere:
1. Declarațiile
2. Timpul în doi
3. Darurile
4. Serviciile
5. Contactul fizic
S-ar putea ca femeia de lângă tine să-ți dăruiască iubirea pe înțelesul ei.
De exemplu: limbajul ei primar prin care primește iubirea sunt Darurile. Fără a ști care îți este propriul limbaj de afecțiune, îți va oferi mici daruri, la care tu nu vei răspunde pozitiv, pentru că limbajul tău prin care primești dragostea sunt Serviciile. De aceea, pentru a comunica dragostea pe înțelesul celuilalt, trebuie să învățați limbajul primar prin care fiecare dintre voi înțelege iubirea.
Cu drag, Mary!