Dacă mai crezi că partenerul tău e obligat să te facă fericită, aceste rânduri sunt pentru tine

Fericirea fiecăruia dintre noi este în mâinile noastre! Deși această idee pare a fi un clișeu arhicunoscut, ea este, în realitate, fundamentul unei vieți autosuficiente și împlinite.

Și asta pentru că nu putem spera la construirea unei relații sănătoase nici cu noi înșine și nici cu un partener, fără a pune la punct propria sănătate psiho-emoțională. În mod special – convingerile care țin de autonomia noastră în cuplu.

Mulți oameni într-adevăr își trăiesc viața, blamându-și încontinuu partenerii pentru toate nenorocirile care le-au căzut peste cap. Ei se plâng că oferă și oferă, dar nu primesc nimic în schimb.

Mai mult de atât, ei au așteptări imense de la partenerii lor, care rămân nesatisfăcute ani de zile, consolidând distanța emoțională din cadrul cuplului.

Problema de frunte a acestor oameni constă în convingerea lor profund eronată că partenerii lor sunt OBLIGAȚI să le facă fericiți.

Ei aleg să nu își asume responsabilitatea.

Pentru stările lor emoționale, pentru modul în care își organizează timpul, pentru situația lor financiară și poate chiar pentru planurile lor de viitor.

Făcând asta ei crează o ambianță de frustrare și agresivitate pasivă în cuplul lor, astfel fundamentând o relație de codependență, în care ambii parteneri sunt sortiți la suferință.

Pentru a evita sau a ieși din acest scenariu trist, trebuie să înțelegem mai întâi că nimeni, de fapt, nu este responsabil pentru ce simțim și ce facem în viață în afară de noi înșine.

Nici părinții, nici prietenii și nici măcar partenerii noștri nu sunt obligați să facă acest lucru. Ei își au propriile griji, propriile lupte și propriile căi existențiale. Ei sunt personalități separate și independente de noi.

Doar înțelegând acest lucru, ne putem în sfârșit construi o relație sănătoasă cu noi înșine, cu partenerul nostru, dar și cu toți ceilalți!

Toate interacțiunile noastre au la baza lor anumite limite personale.

Un fel de granițe invizibile, care delimitează spațiul personal și identitatea fiecăruia dintre noi. Iar responsabilitatea noastră e să le consolidăm pe ale noastre, dar și să le respectăm pe ale celorlalți. Chiar și pe cele ale partenerului, deși ar putea părea surprinzător acest lucru.

În relațiile cu partenerii, delimitarea limitelor este, într-adevăr, cea mai dificilă. Acolo există foarte multă intimitate, vulnerabilitate și chiar și spațiu comun. Dar faptul că avem o relație atât de apropiată cu cineva nu ne îndeamnă să invadăm ființa celuilalt cu reproșuri. Sau cu plângeri constante despre nefericirea noastră.

Partenerul trebuie să-ți ofere sprijin și dragoste, dar el nu este obligat să furnizeze constant emoții pozitive în viața ta. E și el o ființă umană, cu necesitățile și stările lui.

De aceea, este vital să înțelegem că responsabilitatea pentru fericirea noastră o purtăm doar noi. Tot în noi trebuie să căutăm acest sprijin în primul rând!

© Sufletisme.ro