Detaliul pe care nu îl conștientizăm la timp despre relațiile toxice

Nu toate relațiile toxice pot fi desconspirate atât de ușor. Oamenii nu vor recunoaște niciodată că sunt toxici. De multe ori pot trece ani de zile, până să înțelegi că acea relație nu are nimic sănătos la fundamentul ei. Nu găsești bucuria de a trăi alături de cineva, nu găsești recunoștință, nici empatie.

Credem că aflarea noastră într-o relație toxică va fi remarcată imediat, în primul rând de noi înșine. Credem că, dacă vom începe să suferim, să remarcăm indiferența celuilalt, vom pleca imediat și vom opri acest cerc vicios.

Totuși, nu de fiecare dată este așa. Se întâmplă ca partenerul să pară iubitor, grijuliu, să-ți spună în mod repetat cât de mult te iubește. Iar în spatele acestor gesturi și cuvinte să găsești un spațiu gol, pe care nu îl poți umple cu nimic.

În primul rând, ei nu vor recunoaște niciodată nimic. Nu vor fi de acord că direcția în care mergeți este greșită, nu vor accepta să comunicați despre asta, să găsiți o soluție. Insistența cu care își vor apăra terenul va fi motivată de incapacitatea de a juca rolul de partener, în adevăratul sens al cuvântului.

Se vor folosi de slăbiciunile celuilalt, tocmai pentru a-l convinge că totul este perfect, că ei sunt jumătatea perfectă. Aparent, vor încerca să aducă în prim plan momente pozitive, momente care să le consolideze poziția. În esență, nu vor fi deloc conectați la dorințele și așteptările omului de alături.

Iată un început clasic de relație toxică

Aflându-te în prezența acestei persoane, vei pierde constant și sigur din energie, din pasiunea cu care îți trăiai până nu demult viața, iar acum este plină brusc de dramă, manipulare și oameni care nu vor să fii fericit pentru că le amintești de ei înșiși. Vei fi tot mai sigură că problema e în comportamentul tău și nicidecum în indiferența celuilalt. Pentru că vei avea impresia că el face totul corect.

Doar că această corectitudine va fi atât de nesigură. Vei oscila între a păstra relația așa cum este ea, dominată de partener și a cere partea ta de adevăr, riscând să se prăbușească totul.

Poate că nu vei ști că ai fost într-o relație toxică, nici după ce ai plecat din ea. Iată particularitatea sensibilă a acestor relații: de obicei omul de alături nu îți dă de bănuit mult timp că te manipulează.

Nu înțelegi dacă atitudinea lui este grijulie sau are tendința de a domina. Nu știi dacă semnele de gelozie sunt sănătoase sau dezvăluie caracterul slab și instabil al celuilalt. Nu știi dacă trebuie să te bucuri că există atât de multă dramă în relație sau e momentul să îți faci griji. Iar acesta deja este un semn de îngrijorare. Crede-mă, nu ai nevoie de această relație. Nu ai nevoie de acești oameni.

O relație sănătoasă trebuie să scoată ce e mai bun din parteneri. Trebuie să aducă fericire în viața fiecăruia. Dacă simți că lucrurile evoluează în direcția greșită, iar felul partenerului de a fi prezent nu este nici pe departe normal, cel puțin începe să vorbești despre asta. Apoi fă concluziile necesare. Nu are rost să stai acolo unde iubirea ta este folosită.

© Sufletisme.ro