Să fii dependentă de el nu înseamnă dragoste, să cerșești timp și emoții nu înseamnă dragoste

Există o categorie de femei, numite și femeile-lipici, care se caracterizează printr-o dependență nesănătoasă de partenerii lor. Ele au nevoie de atenție continuă, de gesturi de dragoste și dovezi de afecțiune zilnic. Sunt disperate atunci când nu le primesc și dramatizează orice situație în care partenerii loc nu s-au ridicat la nicelul așteptărilor.

Dragostea într-o relație într-adevăr presupune comportamentele pe care ele le așteaptă. Dar sunt două aspecte importante de luat în calcul. Primul dintre ele este libertatea în dragoste. Se întâmplă că unul dintre parteneri începe să pună presiune asupra celuilalt constant. Să cerșească timp și dovezi de iubire, celălalt va începe să perceapă relația ca pe un spațiu inconfortabil.

Se va simți neacceptat, insuficient de bun, datornic, stingherit, iar prima soluție care îi va veni la îndemână va fi evitarea. După evitare se așteaptă o confruntare, iar după confruntare – fie o despărțire, fie o perioadă de terapie.

Cu cât mai mult vei cere, cu atât mai puțin vei obține. Desigur, veți spune că există cupluri în care să comunici direct despre dorințele și așteptările tale este foarte productiv. Nimeni nu contestă că avem limbaje diferite ale iubirii. Că cel mai bun mod de a îl face pe partenerul tău să reacționeze la nevoile tale emoționale este să comunici. Cazul nostru se referă însă la acei parteneri care cer obsesiv.

Bărbații, ca și femeile, au nevoie de independență în relație.

Oricine încearcă să îngrădească acest drept va fi înlăturat în timp. Dependența unei femei de un bărbat îi poate leza unui bărbat dreptul la propria independență. Dar mai mult decât atât, o poate devaloriza ca personalitate în ochii lui. Pentru ca o relație să funcționeze sănătos pe termen lung, fiecare dintre cei doi parteneri trebuie să se dezvolte pe cont propriu.

Fiind împreună ideal e să se poată admira și aprecia reciproc pentru ceea ce sunt și pentru evoluția lor, nu doar pentru ceea ce oferă sau cer de la relație.

Dependența în sine nu e un rezultat al dragostei, ci al egoismului sau al fricilor. Fie partenera își privește partenerul ca un sclav în munca propriei fericiri, fie îi este foarte teamă să nu îl piardă. Prin dependența față de el, o femeie încearcă să câștige control asupra relației.

De obicei se întămplă atunci când sesizează un pericol. Poate observă că el a devenit mai rece, că acordă atenție mai deosebită unei alte femei, că nu mai este la fel de dispus să facă compromisuri în relație, etc.

Prima soluție este comunicarea cu garda jos.

Fără reproșuri și fără drame, dispuși să ascultați și să asimilați ceea ce veți auzi cu calm și tact. Lăsați-l pe partener să înțeleagă că vă interesează fericirea ambilor în această relație. Că sunteți dispuși să lucrați la aspectele care au dus la îndepărtarea lui de tine. Dați-i timp, dacă are nevoie de el.

Amintiți-i că nimeni nu este ținut cu forța într-o relație în care nu se regăsește, valabil pentru ambii. Discuția ar trebui să-l responsabilizeze pe partener și să-l facă să-și schimbe de unul singur(!) atitudinea față de dvs.

Dacă însă vă veți ciocni de o atitudine necooperantă, defensivă-ofensivă, agresivă sau chiar ignorantă, ar trebui să fie un semnal de alarmă. Poate că viața partenerului tău se derulează deja pe un alt plan narativ în care nu mai e loc de tine și relația voastră.

Cu atât mai mult, nu ai regreta mai târziu oare că ai devenit dependentă și ai cerșit dragoste de la cineva care a încetat să te iubească de mult timp. Care nici măcar nu a avut respectul suficient pentru tine, încât să te anunțe?

Gând bun!

© Sufletisme.ro