Lucruri care într-o relație sunt la fel de importante ca iubirea

Într-o relație de lungă durată, acolo unde ambii parteneri își doresc un viitor comun, acolo unde există valori și planuri, iubirea nu este suficientă.

Contează enorm să existe acea chimie emoțională, acel sentiment pur de îndrăgostire, dar iubirea nu va fi o limită și nici pretextul de a nu mai descoperi alte emoții importante. Iar prezența altor emoții și manifestări este crucială.

În primul rând, e vorba despre un fel de a fi care apropie sau îndepărtează partenerii. Iubirea firește că va crea o punte de legătură între două suflete, compatibilitatea caracterelor și a dorințelor va confirma alegerea.

Această compatibilitate are loc intuitiv sau totul se întâmplă în mod rațional, axat pe înțelepciunea partenerilor. Există o poziție comună față de felul în care sunt gestionate conflinctele, față de valorile care rămân neschimbate în relație, față de contribuția fiecăruia la bunăstarea relației.

În acest mod sunt eliminate disputele fără rost, manifestările egoiste, reproșurile imature, acuzațiile și atacul la persoană. Nimic nu pare în plus, ambii parteneri își cunosc bine rolul în acastă relație, dar și slăbiciunile.

Echilibrul creat va transforma iubirea. Vor exista argumente, motive clare, explicații și răspunsuri. Deși se spune că iubirea pur și simplu o trăiești, pentru a fi în stare de acest lucru și pentru a o trăi cât mai mult timp, trebuie să fii pregătit, conștient.

Este important să găsești și multă implicare, alături de un sentiment sincer

Iar implicarea vine din manifestarea empatiei, a înțelegerii, din dorința de a cunoaște partenerul așa cum este el. Implicarea și efortul zilnic în beneficiul relației se întâmplă doar atunci când există un drum comun, scopuri comune.

Când îți dorești să elimini barierele dintre voi, să acționezi corect de fiecare dată, fără a gândi lucrurile în interesul personal. Poți să te detașezi de egoism atunci când există respect, admirație, susținere.

Spre deosebire de iubire, pe care pur și simplu o trăiești, respectul și susținerea le capeți pe parcurs, odată ce validezi un comportament, o reacție, o promisiune. Dar este la fel de important să exprimi aceste trăsături ale unei relații sănătoase.

De aici apare încrederea, siguranța, atât de importante pentru un viitor fericit, în doi. Oferă-i omului de alături o perspectivă, demonstrează-i cât de mult îl apreciezi, că se poate baza pe susținerea ta.

Nu poți construi, trăind certitudinea că iubirea dintre voi nu va dispărea niciodată. Orice emoție care nu este validată prin acțiuni, devine un spațiu instabil, gata să dispară în orice moment.

Întreabă-te ce ai făcut ieri, ce faci astăzi și ce vei face mâine pentru ca relația dintre voi să devină mai bună. Asigură-te că partenerul gândește în același fel. Nu trăi cu iluzia că iubirea este veșnică.

Cu fiecare gest corect, cu fiecare dovadă a respectului și a susținerii reciproce adaugi clipe, zile, ani la o fericire comună.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com