Iertarea este cheia către ruperea de un trecut toxic. Să poți uita pe cineva înseamnă mai întâi să-l poți ierta

Iertarea este un dar pe care ți-l faci ție însăți, dar este și o dezlegare pentru cel ce ți-a greșit. Din momentul în care ierți, gândurile tale se eliberează de povara ranchiunii și a răzbunării care te consuma anterior.

Dar ce facem atunci când simțim că nu putem ierta? Ești învățată că aceasta este calea, dar toată ființa ta se umple de furie și durere când te copleșesc amintirile sau când dai ochi în ochi cu cel care ți-a cauzat atât de multă suferință.

Ai senzația că timpul nu te ajută de data aceasta și că cu fiecare pas distanță ura pentru acea persoană crește constant.

Amintește-ți atunci că iertarea nu este doar un dat

Uneori timpul într-adevăr diminuează din intensitatea emoțiilor și le neutralizează în capitolul a ceea ce numim experiențe. Dar alteori iertarea presupune muncă. Dacă sădești astăzi un măr al discordiei pe un sol fertil, nu te poți aștepta ca peste ani să culegi de acolo mere dulci.

Trebuie să fim în constantă legătură cu ceea ce avem în interior. Conștientizarea este primul pas spre a da drumul emoțiilor negative. Lasă-le să curgă, dă-le șansa să se reverse prin lacrimile și confesiunile tale, exteriorizează-le. Divide și învinge.

Aceasta e strategia împotriva urii. Azi puțin, mâine încă puțin, până vei observa că ura ta nu mai are combustibil. L-ai folosit treptat. Și e mult mai bine decât dacă l-ai fi conservat până ți-ar fi ars sufletul din temelii.

Nu hrăni monștrii care trăiesc în tine, gata să prindă forțe suficiente pentru a ataca tot ce ai mai bun. Îi vei observa agitându-se și îndepărtându-te de cei dragi, de valorile în care credeai anterior.

Da, ura poate schimba oamenii

Pentru că unor oameni le este comod să trăiască cu ea. Ura și furia ne fac să credem că suntem puternici, invincibili. Ne dau arme și adrenalina de care avem nevoie ca să nu ne mai simțim vulnerabili.

Mai devreme sau mai târziu însă, oamenii își înțeleg greșeala. Suntem făcuți din bine și rău, în orice bine există un strop de rău și în orice rău există un strop de bine – așa este creată viața. Astfel, partea noastră luminoasă nu va putea fi nicicând anihilată complet și într-o zi va apărea ca să-și revendice autoritatea.

Îți vei da seama atunci că ura nu este o opțiune pe termen lung. Chiar dacă ți-a dat puteri incredibile o perioadă, a venit timpul ei de apus. Și dincolo de apus vei găsi iertarea și pacea.

Iertarea este un dar pe care ți-l oferi ție însăți. Cei care au găsit-o regretă că s-au străduit să se ascundă de ea prea mult timp. În același timp, sunt conștienți că ea a venit doar atunci când s-au simțit pregătiți.

Lecția lor este cea a așteptării, a trăirilor autentice, a conștientizării, a răbdării și empatiei. Doar așa vom găsi drumul spre iertare, un drum care te așteaptă și pe tine, pentru a redeveni liber din nou.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com