Ce te poate învăța o iubire care s-a sfârșit

Visul iubirii eterne rămâne a fi o utopie. Chiar și cuplurile care și-au trăit viața împreună au trebuit să de pășească la un moment dat anumite crize. Pentru restul însă, normalitatea este să încerci, sa lupți, dar și să mai pierzi uneori.

O relație care consumă iubirea înainte de termen este și ea o experiență demnă de firea umană. Important e să învățăm din ea, să ne autocunoaștem și să nu ne pierdem pe noi înșine în urma unei despărțiri. Privește partea bună. Sunt câteva lucruri pe care poți să le înveți din urma unei iubiri sfârșite:

1. Nimic nu durează o veșnicie

Dragostea este o investiție importantă și esențială pentru aproape fiecare om. Dar o relație încheiată nu înseamnă că nu mai suntem capabili sau demni de dragoste. Trebuie să ne asumăm riscurile și să iubim precaut.

Să nu te pierzi pe tine însăți într-o relație este o măsură preventivă împotriva unui colaps emoțional. Fii mereu conștientă că unicul om pe care îl vei avea mereu alături ești tu. Investește în tine și în dezvoltarea ta, indiferent cât de sigur ar părea viitorul.

2. Dragostea e oarbă

O iubire care s-a consumat subit este cea în care a avut așteptări prea mari, dar nu ai avut suficient discernământ ca să evauezi obiectiv situația. Uneori timpul și distanța ne ajută să observăm mai bine situația în care ne aflăm. Relațiile care sunt susținute doar de emoții vor ceda eventual. Data viitoare încearcă să fii mai cerebrală, să te detașezi de emoții, pentru a înțelege din timp care este vectorul relației în care te afli.

3. Sunt tipaje de oameni care te atrag, dar care nu ți se potrivesc

L-ai văzut, ați fost atrași instant unul de altul. Relația voastră s-a desfășurat furtunos, ca o telenovelă. Dar ai ajuns în punctul în care simți că ai obosit de același scenariu, deși sentimentele pentru el mai există.

Deși îl vrei în continuare alături, știi că pe termen lung nu este omul tău. Și invers, înțelegi că există oameni alături de care perspectiva unei relații frumoase este reală, chiar dacă inițial nu te-ai simțit atrasă.

4. Adevăratul caracter al unui partener îl vei descoperi abia după despărțire

Când un om nu-ți mai datorează nimic, nu se va mai forța să te facă fericită. Ba dimpotrivă, ai putea descoperi un om ranchiunos, orgolios și infantil, care va folosi toate armele pe care le-ai predat împotriva ta.

Despărțirea este un test al caracterelor. Deși este firesc ca în prima etapă să fim instinctivi și emoționali, un partener corect îți va acorda în continuare respect și va fi recunoscător pentru amintirile frumoase pe care le-ați creat împreună.

5. Relațiile sunt efemere, dragostea în sine – nu

Chiar dacă o relație s-a sfârșit, vei avea mereu ocazia să-ți manifești dragostea. Nu uita că lumea nu se sfârșește cu un iubit. Ai probabil o familie, prieteni, oameni pe care poate nu-i cunoști, dar care ar fi recunoscători pentru un pic de afecțiune. Suferința din dragoste se vindecă cu dragoste. Este o bună ocazie să explorezi alte forme de iubire.

6. Suferința din dragoste merită timp

Nu există suferință mai înălțătoare decât cea din dragoste. Faptul că ai ocazia să o experimentezi este o lecție spirituală unică. Nu te grăbi să o sufoci, nu te preface că ea nu există. Trăiește-o frumos. Las-o să te inspire, să-ți alimenteze imaginația.

Meditează asupra ei și ia-ți doza de mai bine zilnic. Când te vei trata, vei înțelege frumusețea terapiei prin care ai trecut și cât de necesară a fost pentru evoluția ta.

7. Omul pe care l-ai iubit merită să fie iubit în continuare

Să poți dori fericirea unui om lângă care ai fost fericită și tu este un act de corectitudine. Chiar dacă ești geloasă pe ideea că el ar putea înlocui amintirile cu tine cu altele, poate la fel de speciale, nu uita că el nu îți aparține.

Să lași un om liber, chiar dacă nu mai iubești, este dureros, dar necesar. Nu te încăpățâna să readuci în actualitate un trecut al cărui viitor nu-l mai vezi. Pleacă cu demnitate, lasă cât mai puțin gunoi în urma ta.

Gând bun!

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com