Critica aspectului fizic este una dintre cele mai dureroase experiente prin care trec femeile astăzi

Body-shamingul sau critica aspectului fizic este una dintre problemele actuale ale societății de astăzi. Mai mult ca oricând, perfecționismul este adresat din poziții de critică, chiar dacă este ambalat frumos sub forma unor discursuri motivaționale (paradoxal).

Critica vizează orice aspect care nu intră în grila de normalitate ale celor care comentează. Aceasta poate avea în vizor aspecte precum greutatea, culoarea pielii, înălțimea, parametrii fizici ale diferitor părți ale corpului, etc.

Femeia de azi citește și aude peste tot ca și ea poate arăta bine. Succesul e foarte aproape și o dietă o ține la un pas distanță de corpul perfect. În cazuri mai dure, ea face față unei batjocuri dureroase fățiș. Voci pline de ură prezente în online sau bârfe și remarci lipsite de tact și bun simț din partea celor din jur.

Femeia de azi nu este încurajată să se accepte și să se bucure de fizicul ei indiferent de forme sau dimensiuni. Cum nu există reglementări de nici un fel, unicul filtru împotriva acestui fenomen este conștientizarea lui și a consecințelor sale.

Un alt filtru dobândit este comunul bun simț.

Dar acesta este adesea prea specific în dependență de cultura și educația mediului din care vii și ar putea fi înșelător. Totuși, în majoritatea culturilor a face pe cineva să se simtă prost, a ofensa, a înjosi și a disprețui sunt acțiuni condamnabile. Ceea ce face ca mulți dintre noi sa avem un instinct natural pentru dezaprobarea body-shamingului.

Consecințele criticii asupra felului în care arăți pot duce la afecțiuni atât fizice, dar mai ales mintale. Tulburările alimentare – anorexia și bulimia nervoasă, depresia, anxietata, izolarea socială – sunt doar câteva dintre cele mai întâlnite efecte. Uneori acestea pot fi fatale pentru victime.

Cum putem să contracarăm acest fenomen? În primul rând, prin cunoașterea propriului corp, prin depășirea rușinii și a subiectelor tabu legate de el, care nu fac decât sa lase loc de interpretări nocive.

Înțelege ca fiziologia umană nu are un singur standard de normalitate. Atunci vei accepta diversitatea formelor tale precum și pe a celor din jur, te vei simți mult mai sigură pe tine. Nu trebuie să lași pe cineva să îți spună ce e frumos, fii tu însăți promotorul diversității ca normalitate.

În al doilea rând, putem încerca să identificăm și să notificăm situațiile în care femeile sunt tratate ca obiecte sexuale. Cele mai mari critici vin anume din zona aceasta, a standardelor făcute pentru femeia fatală.

 

În al treilea rând, promovează ideea unui corp funcțional și sănătos. Mutăm accentul de pe estetică și aspect pe sănătate și stare de bine.

În al patrulea rând, încercăm să îi sensibillizăm pe cei din jur.

Pentru mulți dintre cunoscuții noștri o remarcă de genul „Vai, dar te-ai îngrășat!” sau o glumiță despre o parte a corpului pot părea inofensive. E indicat să ridicăm problema în discuțiile din comunitatea din care facem parte, să luăm parte victimelor și să încercăm sa influențăm mentalitatea la acest capitol.

La scară largă ține de instituțiile media, ONG-uri și proiecte guvernamentale să ofere informații, suport și platforme prin care să promoveze ideea de egalitate și de acceptare a diversității.

Dacă tu însăți ești una dintre victimele body shaming-ului, învață să renunți la oamenii toxici responsabili de această stare. Înconjoară-te de prieteni și caută suport dacă simți nevoia. Oferă respect corpului tău și iubește-l pentru sprijinul pe care ți-l oferă zilnic. Practică recunoștința și acceptarea în raport cu el și răsplătește-l investind în sănătatea lui.

Gând bun.

© Sufletisme.ro