Încetează să fii salvatorul tuturor, atunci când ai uitat de tine

Mulți dintre noi au obișnuința de a-și asuma rolul de salvatori în viața altor oameni. Luăm asupra noastră responsabilitatea pentru stările, deciziile și acțiunile celorlalți mai degrabă decât o facem pentru noi înșine.

Astfel ajungem să ne neglijăm propria viață și s-o trăim pe a altcuiva. Trăim viața unuia dintre părinți, a prietenilor, a partenerului sau poate chiar și a unui amic neînsemnat.

Această abordare existențială derivă dintr-o relație toxică cu sinele. Atunci când nu ne cunoaștem propria valoare cu adevărat, când nu muncim asupra consolidării unei conexiuni sănătoase cu noi înșine. Când nu ne poziționăm în calitate de cele mai importante persoane din viața noastră – nu utilizăm, cu adevărat, tot potențialul vieții noastre.

Mai mult de atât, făcând asta – noi stagnăm.

Rămânem blocați ani întregi, poate chiar decenii în tipare psihologice bolnăvicioase, traume din copilărie și frustrări nerezolvate. Asta e o cale prin care noi într-adevăr ne îndreptăm lent, dar sigur spre autodistrugere.

Pentru a pune capăt înjrijirii altora în dauna propriei persoane, e nevoie se facem schimbări majore în modul în care suntem obișnuiți să ne organizăm prioritățile.

Trebuie să înțelegem, mai întâi de toate, că viața noastră ne este dată pentru a o construi și a o savura exact așa cum ni-o dorim noi. Iată de ce fiecare alegere, sarcină și acțiune pe care ni-o asumăm trebuie să fie alimentată din această convingere fundamentală. „Nevoile și emoțiile mele sunt prioritatea mea principală!”

Nu, aici nu e vorba despre narcisism sau alte forme ale neglijării altor oameni. Aici e vorba despre alegerea propriului confort fizic și psiho-emoțional în majoritatea circumstanțelor în care ne aflăm. Fără a răni sau a încălca limitele altor persoane.

Veți fi surprinși cât de radical se poate transforma viața unui om în momentul în care acesta renunță să mai facă pe plac altora în pofida propriilor necesități.

El va descoperi treptat că are suficientă energie și resurse emoționale pentru a privi cu determinare și claritate în viitor. El, de asemenea, va observa o îmbunătățire semnificativă a imaginii sale de sine.

O creștere exponențială a stimei de sine, care va veni odată cu dezrădăcinarea victimizării și anterarea obișnuinței de a spune „Nu” fără a avea remușcări.

Cel mai important – el va iradia armonie lăuntrică și pozitivism, atrăgând ca un magnet oameni de calitate în viața sa și desigur – motivându-i și pe ceilalți să producă o schimbare în ei înșiși.

Putem fi fericiți, cu adevărat, doar trăind o viață cu accentul pe noi înșine!

© Sufletisme.ro