Oamenii oferă din două motive: pentru bine lor sau pentru binele altora. Fii precaut cu primii și prețuiește-i pe ultimii

Generozitatea este o calitate umana apreciată din toate timpurile. Suntem expuși zilnic la situații în care suntem rugați să oferim din ceea ce avem pentru a salva vieți, pentru a îmbunătăți calitatea vieții unei anumite comunități, pentru a susține o cauză educativă, social, etc.

Chiar si în relațiile noastre sociale suntem antrenați să fim generoși. Respectăm tradiția cadourilor și a ajutorului oferit prietenilor în caz de nevoie. Este una dintre calitățile care ne face mai empatici, mai umani, mai solidari unii cu alții. La modul ideal, așa ar fi. Doar că de multe ori sub pretextul generozității se află o motivație egoistă, chiar perfidă.

De câte ori ai auzit fraze de tipul: Îi dau acum, că poate mâine mă așteaptă vreun beneficiu din partea lui.., O să îl ajut, că eu știu că e influent/bogat și o să-mi servească pe viitor…, Îi dau ca să mă pomenească și să se roage de sănătatea mea…, Îl ajut, ca să nu am vreodată pe conștiință că nu am făcut-o, etc.

De multe ori, oamenii nici nu realizează că actul lor de caritate are o motivație egoistă, nicidecum altruistă. Ei vor oferi cu strângere de inimă, simțind că o fac mai degrabă din constrângere și mustrare de conștiință decât din omenie și dorința de a face bine.

Generozitatea altruistă nu îți va crea așteptări.

Ea dăruiește cu inima fericită, cu sufletul plin de rugăciune pentru binele beneficiarului, cu speranța că ajutorul său va face o diferență. Generozitatea altruistă nu te va lăsa cu un gol în buzunar sau cu senzația de timp pierdut, ci îți va umple sufletul de împlinire. Starea proprie de bine va fi rezultatul și nu motivul pentru care dăruiești.

În acest context, este important ca atunci când oferim, dăruim, să fim în asentiment cu omul și cauza pentru care o facem. Nu donăm pentru că e un trend pe rețele. Nu dăruim pentru a pune bife de superioritate față de rude sau prieteni, nu ajutăm pentru a cere ulterior favoruri și cel mai mult, nu o facem de dragul imaginii.

Ar trebui să fim generoși doar atunci când simțim că vrem s-o facem din suflet. Atunci ezonăm cu ceea ce se întâmplă. Atunci suntem empatici, pentru că ne documentăm și știm cum va influența ajutorul acordat.

Fiți precauți cu cei care vă oferă cu dinții scrâșnind, condiționând și demonstrând un aer de superioritate. Ei nu o fac pentru voi. O fac pentru ei. Poate că acceptând ajutorul lor, voi înșiși sunteți cei care fac binele… Sau poate veți continua să alimentați un ego ce suferă de boala stelelor.

GÂND BUN!

© Sufletisme.ro

Sursa foto: freepik.com