Sănătatea emoțională este o componentă importantă a sistemului nostru funcțional. Ea răspunde de conștientizarea și gestionarea corectă a emoțiilor.
În timp ce sănătatea fizică poate fi obținută mai ușor, prin practicarea unui mod de viață sănătos, preventiv, sănătatea emoțională este o unealtă pe care o obții doar prin experiență și muncă continuu asupra emoțiilor.
Sănătatea emoțională, împreună cu cea socială și cu cea psihologică se integrează în conceptul de sănătate mentală. Sănătatea mentală se referă inclusiv la acuratețea cu care recepționăm și prelucrăm informațiile.
Pe când cea emoțională separat răspunde doar de emoții. Nu sunt neapărat codependente. O relație de codependență există însă între sănătatea emoțională și cea fizică.
De ce avem nevoie de o bună sănătate emoțională pentru a avea relații fericite? Cea mai simplă explicație ar fi că oamenii care se simt bine pot aduce această stare în interacțiunile lor.
Iar relațiile sunt niște câmpuri minate cu tot felul de experiențe emoționale, pe care, dacă nu le putem asimila corect, le vom lăsa drum liber să ne distrugă.
Cum putem lucra la sănătatea noastră emoțională?
1. Conștientizând emoțiile care ne blochează.
2. Asumându-ne valoarea acestora în contextul general.
3. Analizând obiectiv impactul pe care îl are în traiectoria relației noastre.
4. Reorientând emoția spre obiectivul cel mai rezonabil pe care-l putem realiza ca pas următor.
5. Canalizându-ne energia emoției în acțiuni concrete.
6. Evaluând întreaga experiență emoțională, pentru a învăța să ne identificăm vulnerabilitățile, punctele forte și oportunitățile de îmbunătățire pe viitor a propriului sistem de gestionare a emoțiilor.
Emoțiile negative nu trebuie negate nicidecum. Trebuie să le acorzi timpul lor de ardere, apoi să le analizezi, să le disociezi, ca acestea să-și piardă din intensitate și să fie preschimbate în emoții neutre.
Așa cum avem puterea de a ne modifica gândurile, așa putem să ne modificăm și emoțiile. Ba chiar o emoție se va schimba doar atunci când vom schimba gândul care a provocat-o.
Nu este ușor să obții reziliența în fața emoțiilor negative. Dar prin modificarea temperaturii unei emoții și neutralizând-o, vei învăța să ajungi la perspective constructive. Cu timpul și experiența, acest lucru va deveni mult mai ușor de realizat.
© Sufletisme.ro
Sursa foto: unsplash.com