Când să oferi a doua șansă înseamnă, de fapt, să repeți aceeași greșeală

Se întâmplă ca doi oameni, pe deplin conștienți de dragostea care există între ei, să-și separe drumurile vieții. Fie unul din ei a greșit, depășind anumite limite, fie nu erau pregătiți pentru ceva atât de măreț. Timpul le-a așezat pe toate la locul lor, oferind la un moment data șansa pentru un nou început.

Uneori, a doua șansă înseamnă mai multă responsabilitate, angajament și promisunea de a schimba tot ceea ce nu a funcționat în trecut. Înseamnă că lecțiile au fost învățate, că doi oameni au devenit mai înțelepți, mai empatici, mai implicați.

Alteori însă, nu faci decât să repeți aceeași greșeală: să permiți unui om indiferent să se folosească de slăbiciunea ta. Să lași dincolo de prag aceeași atitudine, cu aceleași reproșuri. Firește, la începutul acestei noi șanse ele sew vor ascunde după cuvinte dulci și gesturi mărunte.

Dar nu poți forța un om să se manifeste într-un fel anume pentru o lungă perioadă de timp, dacă el nu-și dorește asta. Ajungi să asiști la aceleași scene de gelozie, la un comportament imatur, amestecat cu jurăminți și cuvinte goale. Scenariul se repetă cu exactitate.

O nouă șansă înseamnă și o nouă abordare a situației. Înseamnă un alt mod de a percepe omul de alături, relația, rolul fiecăruia. Înseamnă să te detașezi puțin de toate lucrurile urâte care s-au întâmplat și să încerci să le transformi pe fiecare.

E nevoie de o putere interioară pentru a-i permite sufletului să treacă peste durere și să îmbrățișeze un prezent aparent altfel. E nevoie de multă dragoste, pentru a acoperi toate golurile lăsate de răni și lacrimi. Uneori însă nici puterea și nici dragostea nu sunt suficiente.

Nu poți lupta și nici nu poți iubi pentru doi

Se prea poate ca această șansă să fie o iluzie, construită de tine, pentru a acoperi eșecul din trecut. Îți spui că va fi altfel, că se va schimba, chiar dacă din partea lui nu vezi aceeași atitudine. Te doare și nu vrei să pierzi această poveste, chiar dacă te-a făcut să suferi.

Greșeala e în felul în care pornești această nouă aventură. Este firesc să descoperi la celălalt o schimbare, sau cel puțin intenția de a modifica anumite elemente, pentru ca finalul să nu fie același. Greșeala e că permiți celuilalt să-ți cucerească din nou inima, atunci când sufletul este rănit și rațiunea îți spune să te oprești.

A doua șansă se oferă doar având convingerea că va fi mai bine. E nevoie de o convingere sănătoasă, confirmată de comportamentul celuilalt, nu de așteptări vagi, venite din trecut. Trecutul nu are nimic frumos să îți spună, din moment ce ai avut motive să pleci.

Descoperă și înfruntă adevărul, așa cum este el. Fă tot posibilul să-i citești intențiile, află dacă sunt serioase sau nu. Nu merge mai departe doar pentru că discursul său sună bine, doar pentru că ești singură, doar pentru că te simți vinovată.

Trebuie să fii sigură de acest pas. Sigură că totul va fi altfel. Dacă simți și știi că nimic nu se poate schimba, pleacă. Sau nici nu te apropia de acea veche poveste. Ea ți-a oferit o lecție și nimic mai mult. Trăiește lecția, dar nu omul. Înfruntă realitatea.

A doua șansă poate fi un început la ceva măreț, la o relație care poate dura o viață. Sau poate fi confirmarea faptului că nimic nu s-a schimbat.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com