Când trebuie să pleci dintr-o relație

Credeai că-ți voi da 10 motive să pleci din relația în care ești? Credeai că te voi obliga să lași trecutul în urmă sau să contruiești viitorul, alături de un om corect? Credeai că-ți voi spune când să nu mai fii alături de cineva? Și eu credeam, până să încep să scriu asta.

Să pleci poți acum sau peste câțiva ani. Sau niciodată. Să cauți motive poți acum și în toate zilele care vor urma. Sau poți să transformi motivele în momente de legătură. Să apropii, știind că nu vei regreta mai târziu. Tu decizi. Tu suporți consecințele.

Înainte să te întrebi când să pleci din relația în care ești, te rog să te întrebi de ce te-ai implicat în această relație. A fost un moft? O condiție? Dragoste la prima vedere? A fost reciproc sau ți-ai zis că toate se vor aranja pe urmă. A fost o nebunie?

Plecarea poate fi condiționată de evoluția în timp a relației. Dacă la început totul era perfect, nu te gândeai la despărțire. Nici nu bănuiai că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. Dar felul de a fi al partenerului îți poate trasnforma percepția.

Până și tu nu mai ești la fel. Îți dai seama la un moment dat că acea compatibilitate nu mai e chiar atât de puternică. Acele valori nu prea se intersectează. Acele discuții nu mai sunt atât de frecvente. Acei doi oameni nu mai sunt la fel de apropiați.

Este firesc să remarci evoluția lucrurilor. Acum, ele ar putea evolua în bine sau în rău. Efortul și lupta ta ar putea însemna jumătate de drum, dar dacă partenerul nu este dispus să munceacă la cealaltă jumătate, relația devine toxică.

Vezi bine, nu totul se aranjează în timp.

Felul în care începi o relație contează mult, pentru că sunt începuturi cu miros de veșnicie și începuturi cu miros de sfârșit. Dacă într-un moment de slăbiciune te întrebi dacă nu e cumva momentul să cauți altceva, mult probabil că de ceva timp nu mai erai în acea relație.

Pentru că dacă simți cu adevărat nu pleci pur și simplu. Pleci dacă înțelegi că nu se mai poate. Nu că așa-ți vine peste noapte. Trebuie să fie mai mult decât un motiv banal pentru a-ți schimba viața și a o schimba pe a celui de alături.

Imaginează-ți că vine ea într-o zi la el și-i spune că nu mai poate să rămână. Imaginează-ți că el îi scrie un mesaj și-i spune că până aici a fost. Și altceva nu contează. Oare în spatele acelor cuvinte sau în spatele acelui mesaj nu se află o întreagă poveste, consumată deja?

E corect? Pare a sfârșit de relație? Oare a fost relație? Trebuie să știi ce vrei de la omul de lângă și ce vrei de la tine alături de el. Apoi să te ții de ceea ce înțelegi că e corect. Trebuie să pleci fiind mai mult decât sigur că nu vei regreta apoi. Când să fie asta doar tu știi.

Până la urmă, ambi parteneri își asumă anumite lucruri. în același timp, verifică gradul de asumare al celuilalt, felul în care se potrivesc lucrurile. Dacă nu există un anumit echilibru, o constantă între schimbări, apare îndoiala, apar întrebări în plus.

Când trebuie să pleci dintr-o relație? Atunci când îți dai seama că asta nu mai e relație. Iar acest moment este atât de diferit la fiecare. 

© Sufletisme.ro

Sursa foto: freepik.com