Simți ca ati devenit doi străini care împart aceeași casă? Dacă ai ajuns la etapa în care partenerul tău nu mai vrea sa comunice cu tine, iar mingea e pe terenul tău, e probabil un semnal ca relația voastră este într-un punct critic din cauza unei atitudini ale tale care îl nedreptățeste, din punctul lui de vedere.
Încă de la începutul unei relații comunicarea este esențială. Este unealta noastră primordială de manifestare, de convingere, de seducere.
În momentul în care aceasta dispare ar trebui să înțelegi că probabil în cele mai recente și frecvente cazuri comunicarea voastră a fost părtinitoare. Nu ați comunicat de dragul rezolvării unei probleme, ci v-ați manifestat egoist și distructiv.
Partenerul tău va înceta să îți mai vorbească dacă va sesiza că orice tentativă de a folosi acest instrument în favoarea voastră rezultă într-o ceartă interminabilă. Nimeni nu are rezistența necesară pentru a se implica într-un conflict fără a ieși șifonat. Iar atunci când acest lucru devine o regulă, comunicarea nu își pierde doar frecvența, ci și sensul.
De cele mai multe ori cheia e simplă. Ascultarea
Partenerul tău, odată simțindu-se ascultat, va înțelege că are valoare în viața ta și că indiferent de subiectul discordiei dintre voi, el rămâne a fi omul care contează. Este important să nu acaparezi tot spațiul de emisie și sa nu interviu atunci când îl surprinzi într-un moment de deschidere.
Cu cât mai mult vei asculta, cu atât mai ușor vei obține soluții pentru distanțarea voastră. Vei fi chiar surprinsă să observi că partenerul tău are inițiative pe care nu le-ai luat în calcul până atunci. Oferă-i încrederea de a se exprima și vei observa cum acest aspect îi va da aripi nu doar în relația voastră de cuplu.
Alteori, cheia e mai complexă. Acceptarea
El s-a plictisit să fie ascultat, dar neînțeles. Promisiunile și compromisurile superficiale nu-l mai încântă. Vrea sa simtă ca nu doar îl cunoști, ci că îl mai și iubești cu tot ceea ce ai cunoscut despre el. Din acest motiv se va închide în el. În cel mai bun caz, va aborda doar subiecte sigure.
Pe restul le va păstra pentru urechi mai bune și inimi mai blânde. Sau le va ascunde în sinea sa până paharul frustrărilor îl vor transforma într-un om ursuz și aspru.
Neacceptarea este unul dintre cele mai dureroase traume ale unei căsnicii. Nu doar femeile au nevoie de ea. Bărbații sunt adesea puși în situația în care trebuie să își menajeze așteptările, punând totul pe seama tendinței femeilor de a fi mai critice și mai irascibile. Un stereotip din care facem chiar noi, femeile, un argument-scuză forte în lupta orgoliilor.
Suntem cu toții capabili sa ne gestionăm emoțiile. Când ne aflăm într-un cuplu, responsabilitatea față de propria inteligență emoțională ar trebui să fie și mai mare. Nevoia de a fi iubit, înțeles și acceptat nu cunoaște specific de gen. Nimic nu scuză egoismul și prevalarea propriului interes.
Conviețuirea cere dragoste
Dacă nu poți iubi ca femeie, oferă măcar minimul respect pe care-l poți oferi ca om. Nu ofensa și nu desființa omul cu care îți împărtășești viața. Nu te întreba apoi de ce el este atât de rece și dezinteresat să comunice cu tine… Poate că prin această abținere, el își conservează puțina demnitate nelezată în căsnicia voastră.
Cuvintele pot distruge o relație. Dar tot ele pot fi folosite pentru a ne cere iertare și a ne repara greșelile. Nu ezita să le folosești constructiv, indiferent de deciziile pe care le iei!
© Sufletisme.ro
Sursa foto: unsplash.com