Când un „îmi pare rău, am greșit” nu va putea salva relația voastră

Este firesc să existe certuri într-o relație, mai ales când partenerii abia își împletesc poveștile. Este firesc să apară și greșeli, parte din acest proces de apropiere și înțelegere a celuilalt.

Este la fel de firesc ca, după o ceartă sau greșeală, să urmeze împăcarea, avansarea la o nouă etapă, conștientizarea unui detaliu important. În acest fel doi oameni odată străini construiesc un pod rezistent între lumile lor.

Sunt însă momente când regretele, conștientizarea, asumarea vinei nu vor fi suficiente. Când acel „îmi pare rău” va fi inutil, sau va suna atât de fals. Până atunci, omul de alături își va pierde încrederea, speranța și toate elementele frumoase care îl conectau de conceptul „noi”.

Nu va mai fi acel „noi”. Părerile de rău se vor pierde în noapte, pentru că adevărul va fi mult mai dur, înțeles pe deplin dar niciodată acceptat. Omul de alături va asculta pierdut acest comentariu repetitiv, știind în sinea lui că totul este o iluzie.

Nu-ți ceri iertare de nenumărate ori, de parcă iertarea în sine a devenit o modă, o tradiție a voastră. Soluția nu este asumarea greșelilor, ci anticiparea lor.

Greșești o dată, de câteva ori, înțelegi ce nu faci bine și schimbi lucrurile. În caz contrar, nu ești decât un egoist care nu vrea să fie perceput drept răul cel mare al relației.

Este important ca după acest „îmi pare rău” să mai urmeze ceva

Nu te prefaci a doua zi că nimic nu s-a întâmplat. Ba s-a întâmplat ceva care a deranjat sau a jignit pe celălalt. Atitudinea absentă față de acest subiect doar îi va confirma felul tău indiferent de a percepe lucrurile.

Să spui îți pare rău și să acționezi în mod diferit. Iată un alt comportament incapabil să ajute relația voastră. Cerșești iertarea, dar devii mai indiferent decât ai fost până atunci. Recunoști greșeala, dar faci alta apoi, și mai gravă.

Cum să depășiți un moment dificil, dacă vorbele celuilalt nu au valoare? Cum să cedezi și data viitoare, când știi că omul de alături se folosește de slăbiciunea ta?

O relație sănătoasă nu poate fi construită astfel. Ce rost au toate părerile de rău, dacă intenția celuilalt e să-ți provoace suferință?

© Sufletisme.ro