Cum să dai o lecție oamenilor care ți-au făcut rău în trecut

Vreau să precizez din start că am folosit în titlu expresia a da o lecție nu cu sensul de a te răzbuna. Mă refeream la sensul de a preda o lecție constructivă, un exemplu de urmat. Dacă m-as fi oprit la primul sens, probabil sfaturile nu ar fi fost foarte diferite.

Dar intenția este cea care ne definește scopul. Iar acest articol este pentru cei care nu caută să se răzbune, că să devină cu adevărat mai buni. O întrebare legitimă ar fi: de ce să dăm o lecție cuiva? Dacă cineva ne-a subestimat, ne-a rănit și ne-a discreditat, de ce să mai insistăm asupra lui?

Ne vedem de viața noastră și nu ne mai dăm interesul să demonstrăm ceva sau să corectăm comportamente. Dar viața nu e atât de simplă. Sunt oameni pe care nu putem să-i lăsăm atât de ușor în urmă. Poate pentru că fac parte din familie sau poate pentru că greșeala lor doare, dar nu e fatală relației.

Dacă mai speri să rezolvi lucrurile cu cineva, pentru că crezi în potențialul relației voastre sau, pur și simplu, ești un om care vrea să semene binele și frumosul în oameni, iată câteva sugestii pentru tine:

Lucrează asupra ta. Rana e reală, dar durerea e o percepție. Nu poți Evita să fii rănit, dar poți limita, transforma sau aihila suferința în ceva constructiv pentru tine. Cu cât mai mult vei lucre asupra personalității tale, cu atât mai ușor îți va fi să te detașezi de emoții negative.

Cu timpul vei gestiona mai ușor experiențele negative și nu te vei mai identifica cu ele. Vei fi conștient că ele sunt parte din viața ta, dar la fel vei înțelege că tu reprezinți o individuaitate puternică, stabilă, care nu poate fi ușor doborâtă de alții.

Care își urmează valorile și idealurile

Lecția pe care o vei preda omului care te-a rănit este că a fi nedrept sau rău față de cineva nu este o putere, ci o slăbiciune. Din momentul în care acel om te va vedea restabilit, va simți rușinea de a fi încercat să te destabilizeze. Atunci probabil va înțelege că a arunca răul în calea oamenilor buni este o pierdere de timp.

Iartă-l. Răzbunarea sau incapacitatea de a ierta te va duce pe căi iraționale. Stăpânește-ți egoul și detașează-te de emoțiiile pe care le ai la cald. Ia-ți timp pentru a înțelege, a cunoaște și a ierta.

Iertarea este lecția supremă a bunătății și dragostei. Nimic nu învață mai ușor un om să fie bun, decât atunci când primește bunătate de la cineva căruia i-a oferit răutate. Acest lucru surprinde, te macină, te face să conștientizezi ce faci greșit mai bine și, neapărat, înlesnește drumul spre evoluție interioară.

Ajută-i, dacă ai ocazia. Puterea exemplului este incontestabil. Procedează așa cum ai fi vrut să procedeze el cu tine. Arată-I că încă crezi în potențialul său uman și că experiența negativă din trecutul vostru nu este un reper decisiv în a-l judeca. Dă-i încă o șansă să beneficieze de altruismul tău.

Acest lucru îl va învăța să se gândească de două ori atunci când intenționează să mai facă rău. Lecția îl va face vulnerabil și umil și îi va oferi un context pentru a-și revizui abordarea pe care o are față de oameni. Poate că va deveni mai empatic, mai bun, mai altruist.

Poți da o lecție fără a te răzbuna. Răzbunarea se va întoarce e fiecare dată împotriva ta. Iar să înveți lucruri bune pe oamenii din jur este cel mai nobil gest.

Gând bun.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com