Cum să lași în urmă relații toxice, oameni nepotriviți și povești care nu îți aparțin

Ține minte: întotdeauna poți să alegi. Chiar și atunci când îți pare imposibil acest lucru, când sufletul tău se agață cu disperare de un singur cuvânt, pe care îl aștepți din partea celuilalt. Chiar și atunci când dependența ta a ajuns la cote extreme.

Când nu vezi spațiul altfel decât dominat de lumea partenerului. Atunci te întorci către lumea ta și găsești toate răspunsurile. Alegerea îți oferă soluția corectă, atunci când nu jignești și nici nu te răzbuni, dar și când refuzi să mergi mai departe, alături de un om indiferent.

Doar că această capacitate de alegere se formează în timp, în urma numeroaselor experiențe avute, suferind, fiind trădată, dorind imposibilul, depășind limite. Nu poți trăi în propria lume și să aștepți o revelație în. raport cu alți oameni.

Procesul nu trebuie să te sperie, nici să te arunce în extreme: este firesc să evoluezi, să înveți lecțiile, să conștientizezi anumite lucruri. Este firesc să îndepărtezi pe unii oamenii, așa cum alții vor pleca la rândul lor din viața ta, fără să găsească pacea.

Doar că ajungând în acel punct important al vieții, nu risca să calci de două ori în aceeași mlaștină a trecutului. De cele mai multe ori oamenii nu pot fi schimbați. Oamenii își urmează orbește instinctele, ambițiile, poveștile, durerile. Este o situație ieșită din comun atunci când între doi oameni devine similară și ambiția, și suferința. Atunci lucrurile sunt atât de simple.

Până a reuși să filtrezi emoții și experiențe fără mult efort, ghidează-te după câteva indicii importante. Cel mai important dintre ele este să-ți răspunzi la întrebarea: te simți bine alături de acel om sau nu? Dincolo de perspectiva viitorului, dincolo de un trecut comun, te simți bine sau nu?

Acel om îți permite să evoluezi?

Alături de el devii o versiune mai bună a ta? Și invers, simți dorința să-ți susții partenerul? Ești împlinită, atunci când te întorci lângă el, după o zi obositoare de muncă sau o călătorie frumoasă? Sunt întrebări firești, după care nu poți să mergi mai departe fără a avea un răspuns.

Iar dacă partenerul este indiferent, dacă te umilește și se folosește de timpul și energia ta, dacă comunicarea dintre voi este insuportabilă și timpul petrecut împreună a devenit un coșmar, înseamnă că te afli într-o relație toxică. În acest caz deja știi răspunsul. Există o sută de mii de lucruri mai importante decât să suferi și să-ți bați joc de propria viață.

Să nu confundăm o relație toxică cu o relație unde sunt probleme, dar ambii parteneri doresc să schimbe ceva, de dragul sentimentelor comune, de dragul unei povești construite corect. Este și cazul tuturor relațiilor interumane. Dacă nu reușești să găsești puncte conexe cu cineva, ce rost are să te forțezi? Deznodământul va fi același, efortul tău va fi diferit.

Sunt oameni care pur și simplu nu ți se potrivesc.

Ei nu sunt parte din povestea ta, așa cum nici tu nu vei putea adăuga emoție poveștii lor. Este în regulă acest lucru. Este firescă să fim într-o căutare continuă, în acel schimb de experiență, de emoție, de cuvinte. Este la fel de firesc ca, într-o bună zi, să găsim oamenii alături de care să ne simțim împliniți, fericiți, liberi.

Atunci să prețuiești fiecare clipă petrecută alături de el. Să te bucuri de acest univers, să accepți cu brațele deschise povestea lui. Să fii tu, omul clădit din multitudinea de experiențe.

Omul care își iubește și își respectă viața. Omul capabil să ofere atât de mult, dar și să primească ceea ce merită cu adevărat.

© Sufletisme.ro