Cum să nu te pierzi pe tine, vrând să-l păstrezi în viața și în inima ta

E frumos să trăiești o mare iubire pentru cineva. E frumos să te apropii de un suflet de om, transformând un sentiment în motiv de fericire.

Doar că până și exprimarea unei emoții are anumite limite, atunci când, de dragul celui de alături, uiți de propriile dorințe și așteptări.

Te implici într-o relație, creând un spațiu al încrederii și al cunoașterii. Vrei să îmbrățișezi povestea celuilalt, să descoperi un fel de a fi, atât de apropiat de sufletul tău. Totuși, nu de fiecare dată partenerul este la fel de înțelegător și deschis.

Ajungi în timp să oferi mai mult, să cedezi mai des, să asculți fără a fi înțeleasă. Nu sesizezi această schimbare, crezi că este firesc să te implici. Vrei să păstrezi omul, vrei să păstrezi relația, vrei să iubești.

Iubirea însă nu înseamnă și jertfirea de sine. Nu presupune trăirea unilaterală a unei intenții. E vorba de o reciprocitate a scopurilor și așteptărilor. E vorba de o limită, acolo unde respectul de sine și demnitatea îți dau de înțeles că libertatea și dorințele tale sunt în pericol.

Învață să-ți prețuiești timpul, cuvintele, visurile

Nu ceda atât de ușor, atunci când știi că în spatele unor propuneri este un început de act egoist. Fă ceea ce îți place și ție, nu doar ce îi place lui. Vezi dacă acel moment contează și pentru tine, nu doar pentru el.

A face totul pentru el și de dragul lui doar pentru că îl iubești, înseamnă a anula iubirea și a crea dependență, ca din acea dependență să obții motive să mai stai alături o zi, o lună, un an, o viață.

Când ai dorit ceva și ai fost sigură că e vorba de dorința ta proprie? Apoi, partenerul nu a contestat această dorință. Dimpotrivă, te-a susținut și te-a încurajat să-ți urmezi calea.

Nu uita cât de mult valorezi. În timp, omul de alături îți va urma exemplul, uitând să te întrebe cum te simți, ce așteptări ai, unde este drumul tău.

Nu uita de acea parte din tine, care îți aparține în exclusivitate. Nu uita de prietenii tăi, pe care îi ai înainte de a-l cunoaște. Nu uita de hobby-urile tale, pe care le practicai înainte de a veni cu hobby-urile lui. Nu uita de clipele tale de singurătate, de clipele de regăsire și cunoaștere.

E frumos să iubești pe cineva, să-i vrei binele, să-ți dorești să-l faci fericit. Dar, în tot acest proces minunat, nu uita de tine. Nu-ți permite să te pierzi, lăsând loc altor dorințe străine să-ți inunde sufletul. Iubește-te, cunoaște-te, acceptă-te.

© Sufletisme.ro