Cum să păstrezi demnitatea și iubirea de sine într-o relație

Cât de mult ai iubi omul de alături, cât de sinceră și necondiționată ar fi dragostea ta, nu poți să sacrifici totul. Nu poți uita de tine, de dragul unei povești comune, acolo unde libertatea, respectul și reciprocitatea capătă noi aspecte, mult influențate de partener.

Nu trebuie să fii categorică, manifestând porniri radicale, pentru a transmite un mesaj clar omului de alături: ești femeia care insistă pe echilibru, care poate oferi atașament și încredere, dar care cere la fel de multe lucruri. Până la urmă, o relație trebuie să aducă bucurie.

Într-o relație trebuie să existe implicare, angajament, asumarea lucrurilor făcute. Trebuie să aveți o viziune comună, valori comune, un punct de legătură care să vă readucă de fiecare dată împreună, indiferent cât de intense ar fi certurile.

Aceste elemente îl fac pe partener să conștientizeze importanța relației și a omului de alături. El înțelege că femeia iubită este diferită, are propriile gânduri și imaginații, are un trecut și cu siguranță vede într-un fel anume prezentul.

Cea mai bună modalitate să descoperi emoția celuilalt este să comunici cu el. Să explici și să vorbești despre limite, dar și despre pasiune. Despre libertate, dar și despre felul în care vă apropiați lumile. Comunicarea sinceră, detașată de intenții egoist,e a salvat multe relații de la banalitate.

Dacă omul de alături va fi matur emoțional, va conștientiza de la bun început că respectul este o valoare fundamentală în această relație. Va ști că demnitatea fiecăruia este importantă. Va putea să facă diferența între sfat, susținere și manipulare.

El va fi gata să te accepte și să te cunoască

Tu vei fi pregătită să procedezi la fel, știind că acest echilibru mult dorit nu este o invenție, ci o condiție pentru a avansa la o nouă etapă, pentru a-l respecta pe celălalt, dar și pentru a fi sigură că respectul de sine nu va fi anulat niciodată.

Păstrezi demnitatea prin fiecare decizie și poziție pe care ți-o asumi în relație. Pierzi din demnitate prin fiecare cedare. A face pași înapoi doar pentru a nu-l supăra pe celălalt înseamnă că ești tot mai aproape de statutul de victimă, nu de femeie liberă.

Păstrezi demnitatea când asculți ce îți spune partenerul, dar asculți și de propria conștiință. Când setezi anumite limite invizibile ale unei atitudini, ale reacției din partea celuilalt. Nu orice sfat poate fi în favoarea ta, nu orice intenție este binevenită.

E vorba și despre cât de empatic este partenerul. Cât de mult este dispus să ajungă la compromis, cum a fost în celelalte relații. Nu poți transforma peste noapte un manipulator într-un personaj pozitiv, dispus să ajute și să ofere siguranță.

Cu atât mai mult, ai nevoie de acea încredere în propria persoană, în propria lume. Îi transmiți celuilalt un mesaj clar: mă simt bine alături de tine, sentimentul este reciproc. Totuși, dacă vor fi semne de indiferență, de agresiune, de trădare din partea ta, totul se poate schimba.

Nu fi dispusă să accepți umilințe de dragul unei iluzii. Viața și fericirea ta sunt mai importante decât statutul de a fi într-o relație. Dacă există respect, răspunde cu respect. Dacă există indiferență, fă-ți concluziile potrivite.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com