De ce o femeie nu pleacă din relația în care suferă și nu este iubită

Firesc ar fi ca, într-o relație toxică, să existe o reacție din partea femeii care suferă și este umilită. Firesc ar fi să oprească orice tentativă a partenerul de a profita de sinceritatea ei, de a aduce frică și egoism în povestea lor.

Însă nu de fiecare dată lucrurile se întâmplă simplu. Uneori dovezile nu sunt suficiente pentru a se detașa, pentru a lua o decizie sănătoasă. Dimpotrivă, ea caută cu disperare soluții, alege să lupte și pentru el, trăiește un cerc vicios.

Această iluzie construită în timp contează mai mult decât realitatea. În sufletul ei mai există emoții sincere, în inima ei mai este loc pentru acest om. Nu poate să-l părăsească pur și simplu, pentru că astfel ar pierde o parte din propria lume.

Alege să spere că totul va fi altfel, omul de alături va îmbrățișa schimbarea, își va da seama cât de mult greșește, va fi recunoscător că nu a cedat. Alege să acopere mocirla emoțiilor cu promisiuni goale și cuvinte false.

Există o percepție greșită a acțiunilor, a gesturilor. Crede că iubirea lui se manifestă și prin dorința de a controla lucrurile, crede că gelozia bolnăvicioasă este o normalitate, o dovadă de afecțiune, crede că este firesc să caute scuze, explicații.

Trăiește obsesia, este dependentă de acest om, a reușit să o convingă că fără el nimic nu va mai fi la fel, fără el lumeai ei se va prăbuși. Îi este frică de singurătate, de o despărțire dureroasă, de un viitor departe de sufletul lui.

Alege să ignore semnele unui comportament toxic

În tot acest timp continuă să se implice, să demonstreze, să construiască un scenariu favorabil lui. Este mai bine să cedeze, decât să renunțe la poveste. Este mai bine să-l ierte încă o dată, decât să lase în urmă totul.

Doar că el poate profita de această atitudine umilitoare. În loc să aprecieze deschiderea și empatia, va minți și mai mult, își va permite să trădeze, să forțeze lucrurile, să reproșeze, să caute scuze la fiecare pas.

Nu-i va păsa de consecințe, vor conta doar scopurile egoiste, interesele personale, va insista să-i fie iertate toate gesturile urâte, să fie ascultat în totalitate. Nu se va schimba niciodată, din moment ce se simte perfect în acest rol manipulator.

Ea nu poate renunța acum, ar însemna să renunțe la ani întregi de efort și sacrificiu, ar însemna să-și confirme că nu mai are rost, a făcut o alegere atât de proastă la început, ar însemna să transforme iubirea în regret.

Ajunge să creadă că tot ceea ce se întâmplă în relație este rezultatul propriilor acțiuni, își asumă vina pentru orice greșeală. A investit tot ce avea mai bun în această poveste, ar fi nepotrivit să se îndepărteze abia acum, când îl poate convinge să se schimbe.

Nepotrivit însă este să accepte acest rol de rezervă, de persoană folosită și umilită. Nepotrivit este să creadă în iluzii, să ignore realitatea, să interpreteze greșit un comportament toxic. Suferința, jignirile, egoismul nu au nimic în comun cu iubirea sinceră.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com