Când nu mai poți salva o relație, deși între voi mai există sentimente

Sentimentele nu sunt suficiente. Cuvintele de dragoste nu sunt suficiente. Toată această poveste, prezentată atât de frumos lumii, nu poate fi decât o iluzie, alimentată an după an, pentru a confirma o concluzie interioară. Mai important decât povestea este realitatea.

Iar realitatea nu poate fi distorsionată, spusă pe jumătate, amestecată cu minciuna. Într-o relație fie te simți bine alături de acel om, fie nu te simți bine. Iată cea mai sinceră și necesară concluzie. Situațiile de mijloc sunt fie trecătoare, fie intermediare.

Dacă te simți bine, trăiești alături de omul tău drag sentimente precum admirația, empatia, dorința de a susține, echilibrul, emoțional, pacea interioară. La rândul său, partenerul este pe deplin implicat în această relație, asumându-și cuvinte și acțiuni.

Dacă nu te simți bine, te vei întreba constant dacă ești la locul potrivit, alături de omul potrivit. Această stare de bine pare un gest egoist, dar nu este așa. E vorba despre ce primești și cât oferi, despre liniștea și bucuria de a avea pe cineva în viața ta, despre dorința de a continua.

Se întâmplă să nu simți nimic față de acel om și să continui relația. Se întâmplă ca emoțiile să fie la fel de puternice, dar să vrei să pleci. Atunci pur și simplu nu mai vrei nimic, pentru că știi că oricum nu se va întâmpla nimic. Aceeași dezamăgire continuă.

Iată un prim semn că relația nu mai poate fi salvată: nu-ți mai dorești acest lucru, nici dimineața și nici seara. Nici când sunteți aproape, nici cnd sunteți departe. S-a creat un spațiu gol între voi, o prăpastie a cuvintelor, de care îți este teamă.

Privești în ochii celuilalt și simți că nu mai are rost

Firește, aceste emoții nu apar brusc, ele sunt o consecință a unui comportament, a unei atitudini care nu se manifestă de ieri sau de câteva zile. Dacă partenerul își exprimă deschis antipatia față de intenția de a construi ceva, cum să mergi mai departe?

Dacă discuțiile voastre sunt seci și chiar motiv de ceartă, cum să-i vorbești despre lumea ta sau să asculți ce se mai întâmplă în lumea lui? Pur și simplu nu se întâmplă această conexiune, nu există un fundament emoțional, capabil să intervină în momente tensionate.

În majoritatea relațiilor vei găsi certuri, situații neplăcute, perioade de liniște sau încordare. Dar vei găsi și dorința de a depăși acest impas, de a găsi soluții, de a deveni mai buni unul pentru celălalt. Detașarea de real este cea mai proastă alegere.

Sentimentele nu sunt decât o cale de a rămâne conectat cu partenerul. Ce faci cu aceste sentimente este mult mai important. Le nimicești în timp sau le transformi în puncte de legătură, în motive pentru a rămâne, în surse de inspirație și fericire.

Multe cupluri aleg în mod inconștient prima opțiune. Cred că, simțind ceva unul pentru celălalt, este suficient. O relație însă poate fi distrusă fără mult efort. Cuvinte urâte aruncate în aer, comportament imatur și inconștient, lipsa asumării, lipsa empatiei, răceala și tăcerea pot fi elemente de distanțare definitivă.

Pare a fi ușor să lași totul și să pleci. Uneori însă poate fi atât de greu și totuși acest pas devine singura opțiune.

© Sufletisme.ro

Sursa foto: unsplash.com