Poți uita trădarea, dar niciodată nu o vei putea anula

Trădarea este un act laș de egoism. Omul care alege premeditat să cauzeze rău cuiva, de dragul proriului bine, fără a avea curajul să se afișeze și să-și asume poziția, pe căi meschine și incorecte, nu face decât să arunce în Univers un bumerang tăios, care după ce va răni tot ce-i va sta în cale, se va întoarce spre stăpânul său ca o armă letală.

Trădarea e la fel de veche ca omul. Vine din firea umană, dintr-un instinct natural de a poseda, de a supravețui, de a ne afirma. Totuși, trădarea, ca și o mulțime de alte infracțiuni morale, se consumă cu adevărat prin acțiuni. Fiecare dintre noi greșește cu gândul, dar de la gând la acțiune e nevoie de o determinare preponderent malefică. E de înțeles pentru animale, în cazul cărora instinctele guvernează existența. E de neînțeles pentru oameni, care au evoluat mult de la faza de instinct.

Niciodată nu voi înțelege ce motivează un om să trădeze. Nu mă refer doar la relațiile conjugale. Fiecare decide pentru el unde se află limita pe care ar accepta-o și de unde începe trădarea. Mă refer mai mult la înșelarea unor așteptări importante pentru un om. Cel trădat va rămâne mereu un păgubit fericit, iar cel ce trădează – un câștigător pierzant.

Și de ce toate acestea? Pentru că ne este teamă să spunem, să negociem deschis, să ne asumăm că gândim altfel, să încetăm să creăm așteptări, să fim sinceri, să fim autentici. Oamenii se tem de neacceptare, la fel cum se tem și de ceea ce nu pot controla în ei – pasiunile, dorințele, răul.

Trădarea poate lua atât de multe forme, în funcție de punctele vulnerabile ale fiecăruia dintre noi. Pentru cineva trădarea e o minciună nevinovată, pentru că e un principial și nu acceptă neadevărurile sub orice formă. Pentru altcineva, trădarea este încălcarea unui pact funcțional. Cum măsurăm atunci trădarea?

Întrucât însuși conceptul trădării este unul extrem de subiectiv, măsura trădării e la fel de ambiguă. O poți măsura după impactul acțiunii tale sau o poți simți prin durerea celui expus.

Un lucru este de necontestat. Trădarea poate avea impact relativ asupra celorlalți, dar va avea atât de mult impact asupra ta, pe cât vei conștientiza ceea ce ai comis. Odată cuprins de vină, fie o vei lăsa să te robească, fie te vei elibera de ea prin iertare și dragoste.

Dacă astăzi tu, cel trădat, suferi și ești disperat, ridică-te, ia-ți lecția și mergi. Viața ta nu e cu nimic mai goală și mai seacă. Dacă tu, cel ce trădează, azi înțelegi, trage cortina și nu te mai ascunde în culise. Înfruntă situația, ridică-te, ia-ți lecția și mergi.

Pentru orice există o soluție, dar nefericirea nu se tratează cu nefericire. Caut-o.

Gând bun.