Ce să faci atunci când simți că supravețuiești mai mult decât trăiești cu adevărat

Lupta cu stresul și presiunea înconjurătoare este una cât de poate de reală. La orice etapă a vieții te vei confrunta cu provocări pentru care nu te vei simți pregătit. A ieși din zona de confort este sănătos pentru evoluția oricărui individ, dar uneori efortul prea mare ne poate trauma.

Dacă simți că viața ta este un șir de evenimente care te apuizează fără să te recompenseze, nu uita că întotdeauna există oportunități pentru a face schimbări.

Prin termenul de supravețuire citat în titlu mă refer la acea stare a lucrurilor în care ai o mulțime de îndatoriri, în care faci compromis după compromis și în care duci o luptă continuă cu așteptările tale versus realitate.

Cum ai putea remedia problema?

1. Încearcă să gestionezi mai bine stresul acumulat.

Poate că adevărata ta problemă nu este lipsa de recompense, ci oboseala care te împiedică să te bucuri de rezultatele succeselor tale. Încearcă să reduci tensiunea la nivel fizic prin: exerciții de respirație, gimnastică, yoga sau alte tipuri de sport, masaj, spa, etc. O planificare corectă și rezonabilă a propriilor resurse ți-ar fi de mare ajutor. Inclusiv pauzele de relaxare trebuie planificate.

2. Gândește pragmatic.

Ce este și ce nu este prioritar pentru tine? Sunt lucruri pentru care ne forțăm prea mult pentru prea puțin. Poate că vorbim despre un post de muncă care te copleșește fără a te remunera proporțional implicării și competențelor tale. Poate că este vorba despre un om toxic care te scurge de energie fără a-ți ceva înapoi.

Poate e vorba despre o afacere care te înrobește, fără a-ți oferi vreo satisfacție materială sau spirituală. Renunță la oamenii și lucrurile care nu sunt productivi sub nici un aspect în viața ta: material, spiritual sau emoțional.

3. Schimbă strategia.

Poate că faci prea multe și ești incoerent? Încearcă să te concentrezi pe o singură nișă și să perseverezi calitativ în domeniul tău. Însușește lucrurile etapizat și cu răbdare. Nu te arunca în proiecte noi având deja altele pe care le gestionezi din greu. Conservează-ți energia pentru scopuri clare, stabile și nu devia de la plan.

4. Fă loc pentru emoții.

Ca să simți că trăiești, trebuie să permiți eului-copil din tine să se manifeste. Acesta este responsabil de emoții. Le poți obține prin diverse mijloace și în diverse contexte, esențialul este să lași loc pentru ele.

Chiar și o zi epuizantă la serviciu îți poate furniza zeci de ocazii: socializarea cu colegii pe teme sociale/personale, audierea unei piese preferate, sărbătorirea unui succes profesional cu cei implicați, o pauză de cafea cu desertul copilăriei. Etc. Timpul se oprește în loc pentru cei care dau valoare clipelor.

5. Practică recunoștința.

Cum poți ști ce norocos ești până nu evaluezi cine ești și ce ai? Încearcă să-ți notezi în fiecare zi lucrurile, evenimentele și oamenii pentru care ziua ta a avut sens. Astfel, vei cultiva în tine simțul atenției către frumosul vieții în devafoarea negativului și a banalului.

Vei conștientiza, prin intermediul acestei tehnici că ai mereu motive să te trezești dimineața cu speranță și încredere.
Unii dintre noi își dezvoltă această latură prin religie și, respectiv, ritualul de rugăciune, alții – prin actualizarea unui jurnal personal, alții – prin meditație sau interacțiuni sociale.

Important este că recunoștința ne conectează pozitiv la mediul înconjurător, iar fiecare dintre noi are nevoie de asta pentru a trăi dincolo de a exista.

Gând bun!

© Sufletisme.ro